SARAJEVO

Sajam "Knjige u Nišama": Praznik izdavaštva, kulture i čitanosti

Predstavit će se 12 vodećih bh. izdavača/nakladnika, koji čine skoro 80 posto ukupne bh. produkcije

S prošlogodišnjeg sajma „Knjige u Nišama“

Piše: N. AJNADŽIĆ

10.11.2018

Drugi sajam „Knjige u Nišama“ (KUN) u Sarajevu bit će održan od 25. do 29. novembra u Bosanskom kulturnom centru, a slogan je  „... još jedna knjiga u zidu“.

Članovi i gosti

Organizatori su Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo i Zajednica izdavača/nakladnika u BiH, a planiran je bogat program koji uključuje predstavljanje autora i njihovih djela, prevodilaca, izdavača, te promocije knjiga, čitanja, javne razgovore, radionice...

Učestvovat će članovi Zajednice izdavača/nakladnika BiH - „Buybook“, „Connectum“, „Dobra knjiga“, Hrvatski leksikografski institut BiH, „Malik“, „University press“, „Vrijeme“, „Synopsis“, ali i članovi Zajednice nakladnika i knjižara Republike Hrvatske. Centralni gosti ovogodišnjeg KUN-a bit će izdavači i autori iz Vojvodine.

- U niše jednog od najljepših objekata u Sarajevu, nekadašnje sefardske sinagoge, svoje knjige smjestit će 12 vodećih bh. izdavača/nakladnika, koji čine skoro 80 posto ukupne bh. izdavačke produkcije - kazali su organizatori.

Dodaju da u vrijeme obilježavanja jednog od najznačajnijih datuma u historiji BiH Dana državnosti bh. izdavači ispred niša žele poslati poruku o važnosti i značaju izdavaštva i knjige, kao temeljnog, javnog i svetog dobra za kulturni razvoj i identitet naše zemlje.

Dva datuma

Direktor BKC-a Edin Kukavica istakao je da će ovaj projekt biti praznik izdavaštva, kulture i čitanosti.

- Ovim sajmom koji simbolički organiziramo između dva datuma koji nose veliko značenje za našu državu želimo vratiti dignitet knjizi, izdavaštvu i domaćim autorima. Želimo poboljšati rad svih onih koji učestvuju u kreiranju jedne knjige i na taj način podići kulturu čitanja te razvijati čitalačku publiku - rekao je Kukavica.

KUN će trajati do 29. novembra.

Bolji i uspješniji

- KUN je profilski okrenut bh. izdavačima i autorima i to ga čini drugačijim od drugih sajmova. Posebno je važno to što tako organiziran i koncipiran pravi odmak od pošasti uličnih sajmova koji nama, izdavačima, čine golemu štetu. Nadamo se da će ovogodišnji KUN biti po svemu bolji i uspješniji od prošlogodišnjeg - kazao je predsjednik Zajednice izdavača/nakladnika u BiH Muamer Spahić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.