KULTURA

Uskoro 10. festival folklornog stvaralaštva u organizaciji SKUD-a "Zlatni ljiljani" iz Inzbruka

Specijalni gost večeri bit će naša poznata interpretatorka narodne muzike Emina Tufo

SKUD "Zlatni ljiljani": Čuvaju bh. tradiciju i kulturu u Austriji. E. Crnkić

E.Crnkić

19.11.2018

Sportsko kulturno-umjetničko društvo (SKUD) "Zlatni ljiljani" iz Inzbruka ove godine organizira 10. festival folklornog stvaralaštva, koji okuplja brojne folklorne grupe i društva iz zemalja Evropske unije.

Ovaj već tradicionalni festival održat će se 8. decembra u Vaz Hafenu, a specijalni gost večeri bit će naša poznata interpretatorka narodne muzike Emina Tufo. 

- Pripreme su u punom jeku, a provodimo sve potrebne radnje, počevši od administrativnih do praktičkih. Mogu reći da sve teče po planu i naravno da sam zadovoljan dosadašnjim pripremama, barem što se tiče organizacionog dijela - kazuje Dževad Husaković, predsjednik i koreograf u SKUD-u "Zlatni ljiljani".

Ovo će zasigurno biti noć kada će se sve generacije, bez obzira na to odakle dolaze, željeti samo jedno, a to je da se lijepo druže i zabave, pokažu kroz igru i pjesmu ono što najbolje znaju te prezentiraju našu kulturnu baština koju oni njeguju i u dijaspori. 

- Očekujemo lijepo druženje, kao i svake godine do sada. Zainteresiranost za festival je velika, kako među društvima koja nam dolaze tako i među posjetiocima - ističe on.

Zahvalnost ''Avazu''  

Veliki broj ljudi uključio se u samu organizaciju.

- Ovim putem bih zahvalio svima koji su uz nas i koji nas podržavaju u ovom što radimo, tu, naravno, spada i vaš list ''Dnevni avaz'', koji nas prati dugi niz godina i prezentira bh. javnosti - rekao je Husaković.

Jaka veza

SKUD "Zlatni ljiljani" iz Inzbruka u februaru iduće godine proslavit će 10. godišnjicu postojanja.

Njihovo društvo s vremenom je postalo prepoznatljivo zvučno ime u Tirolu, cijeloj Austriji, a za njih se čulo i širom Evrope kroz brojna gostovanja i nastupe na brojnim susretima bh. dijaspore.

Tokom jedne godine znali su imati i više od 40 nastupa, a jedan od najdražih nastupa im je, kako kažu, onaj na poluvremenu utakmice BiH - Egipat, pred skoro 14.000 gledalaca.

Više od 100 članova, zajedno s koreografom Dževadom Husakovićem, nastoji među bh. omladinom u dijaspori sačuvati bitnu vezu s domovinom, i to kroz igru i pjesmu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.