VELIKA BRITANIJA

Mustafić: Radovali smo se današnjem susretu u Puli, ali smrt je bila brža

Goranove drame su moj balkanski krov ispod kojeg su radost i dert, inat i nježnost, ludilo i strast, humor i suze, kazao je bh. reditelj

Stefanovski: Osvojio je brojne nagrade. Arhiva

Piše: N. AJNADŽIĆ

29.11.2018

Goran Stefanovski, jedan od najboljih dramskih pisaca s ovih prostora, umro je nakon kratke i teške bolesti u 66. godini u svom domu u Velikoj Britaniji. 

Teško je

Autor je više od trideset pozorišnih drama, a pisao je i televizijske i filmske scenarije. Osvojio je brojne nagrade, među kojima se izdvaja „Sterijina nagrada“, čiji je ponosni vlasnik bio dva puta.

Jedna od njegovih najpoznatijih drama „Divlje meso“ napravljena je u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Režiju je potpisao njegov dobar prijatelj Dino Mustafić, koji se oglasio putem Twittera.

- Goranove drame su moj balkanski krov ispod kojeg su radost i dert, inat i nježnost, ludilo i strast, humor i suze. Nedostajat ćeš mi mnogo, dragi moj prijatelju, jer smo mnogo toga obećali uraditi skupa – napisao je Mustafić na Twitter profilu.

Mustafić: Bili smo bliski prijatelji

Naš poziv Mustafića je zatekao u Albaniji. Iako je bio vidno utučen, za „Avaz“ je kratko rekao:

- Bili smo vrlo bliski prijatelji. Mnogo mi je teško o tome govoriti. Nadam se da razumijete.

Stefanovski je jučer trebao doputovati u Pulu na Sa(n)jam knjige u Istri, gdje je trebao promovirati djelo „Odisej i druge drame“. Upravo u tom gradu trebao se susreti s Mustafićem.

- Danas smo planirali da se vidimo na promociji njegovih drama. Jasno vam je u kojem sam šoku. Prije deset dana razgovarali smo o toj večeri i radovali se susretu. On je bio jedan od najvećih balkanskih i evropskih dramskih pisaca - kazao nam je potreseni Mustafić.

Dobar čovjek

Ništa manje nije bio šokiran ni reditelj Haris Pašović, koji se putem Facebooka oprostio od Stefanovskog.

- Otišao je Goran Stefanovski, jedan od najboljih dramskih pisaca u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji. Bio je veoma pametan i poetičan pisac i blag, dobar čovjek. Zajedno smo radili scenarij za predstavu "Sarajevo", koja je ratne 1993. otvorila Kulturnu prijestonicu Evrope „Antwerp 93“. Od rata je živio u Engleskoj. Toliko, Gorane – emotivno je napisao Pašović.

Vlatko Stefanovski nakon supruge izgubio brata

Goran Stefanovski je brat Vlatka Stefanovskog. Gotovo u isto vrijeme prošle godine Vlatko je izgubio suprugu, koja je umrla nakon duge bolesti.

- Umjetnost se uči, ona nije zanat. No, hoće li vaš zanat prijeći u umjetnost veliko je pitanje. Moj brat ima teoriju o tome. On u Engleskoj predaje dramaturgiju i kaže: “Umjetnost nastaje kao višak zanata” – rekao je Vlatko o svom bratu u jednom intervjuu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.