FESTIVALI

U subotu posljednji dan IFET-a i proglašenje pobjednika

Ekološke, društevene i zdravstvene teme ove godine

Promo

Avaz.ba

7.12.2018

Pretposljednji dan 4. internacionalnog festivala edukativnog teatra IFET 2018. u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je u znaku dvije izvedbe predstava za najmlađe posjetioce.

Danas su u zeničkom BNP-u upriličene dvije izvedbe predstave "Psić i mačkica" u produkciji pozorišta "Bubamara" iz Beograda rađena prema tekstu češkog autora Josipa Čapeka, u adaptaciji i režiji Jovana Krstića. Radi se o predstavi interaktivnog karaktera te su djeca ravnopravni učesnici u njoj. U predstavi se progovara o ekologiji, drugarstvu, prijateljstvu, međusobnom uvažavanju, održavanju higijene i zdravlja.

Sutra će u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica biti izvedena posljednja predstava "Hannah i Hanna" u okviru glavnog programa 4. festivala IFET 2018. Predstava govori o dvije šesnaestogodišnje djevojke, koje su se spletom okolnosti našle u različitim pozicijama: jedna je izbjeglica, migrant s Kosova, a druga lokalna djevojka.

Radnja se dešava u naselju Margate u Velikoj Britaniji, u periodu od jeseni 1999. do proljeća 2000. Ali, može to biti i druga zemlja, bilo koja, i drugi grad, bilo koji. Mogu to biti i drugo dvoje tinejdžera, bilo kojeg porijekla, rasne, nacionalne i rodne pripadnosti. Reditelj Miroljub Mijatović je naglasio da predstava ima snažnu priču koja se tiče stanovnika mnogih zemalja širom svijeta. Tiče se, dakako, i stanovnika Balkana, a pogotovo građana Bosne i Hercegovine. U predstavi igraju mlade glumice Adna Hasanić i Tamara Miličević-Stilić.

Na zatvaranju Festivala bit će dodijeljene nagrade 4. IFET-a, najavljeno je iz Službe za odnose s javnošću BNP-a Zenica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.