SARAJEVO

Aplauz u prepunoj sali Kamernog teatra 55

Prije izvedbe uvodni govor nakon otvaranja održao je direktor ove pozorišne kuće Emir Hadžihafizbegović, koji je poručio da će ovogodišnje izdanje Festivala, vjerovatno, do sada biti i najbolje

Predstava „Mi djeca s kolodvora Zoo“ Narodnog pozorišta Tuzla. M. Kadrić

E. BAKIĆ

7.12.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+15

Treće izdanje Festivala „Dani Jurislava Korenića“ otvoreno je večeras u Kamernom teatru 55 predstavom „Mi djeca s kolodvora Zoo“ Narodnog pozorišta Tuzla, za koju režiju potpisuje Adnan Omerović.

Prije izvedbe uvodni govor nakon otvaranja održao je direktor ove pozorišne kuće Emir Hadžihafizbegović, koji je ovom prilikom poručio da će ovogodišnje izdanje Festivala, vjerovatno, do sada biti i najbolje.

- Dobro veče svima, dobro došli na treći Festival "Dani Jurislava Korenića". Ja kao upravnik teatra, poštivalac lika i djela Jurislava dijelim svoju i radost našeg kolektiva i pozdravljam vas. Kako često volim reći, u njegov život bi moglo stati nečijih sedam, iako je rano napustio ovaj svijet, njegov duh još kola ovim teatrom - kazao je Hadžihafizbegović.

Već prvog dana Festival je privukao brojnu publiku, a između ostalih, u Kamernom teatru večeras su prisutni Muhamed Konjić, Mirsad Tuka, Tatjana Šojić, Dragan Jovičić, Elmir Jukić i brojni drugi.

 „Dani Jurislava Korenića“ i ove godine će ljubiteljima pozorišta ponuditi dobre predstave, a ukupno će biti izvedeno devet ostvarenja, iz BiH, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Osim najboljih pozorišnih predstava, sutra će u prostorijama Kamernog teatra 55 biti upriličena promocija knjige Stjepana Kljuića „Izdaja Bosne“.

Festival će trajati će do 14. decembra, a posljednjeg dana žiri u sastavu književnik Dževad Karahasan, koji je, ujedno, predsjednik žirija, književnik Boris Lalić, urednica kulture „Dnevnog avaza“ Larisa Sarajlić-Ramović, novinarka Adrijana Gavrić, književnik Matija Bošnjak, glumica Snežana Bogićević, i akademik, književnik i advokat Josip Muselimović dodijelit će značajna priznanja.

Nagrada „Jurislav Korenić“ bit će dodijeljena za najbolju predstavu u cjelini, nagrada „Žan Marolt“ za najboljeg glumca te najbolju glumicu, nagrada za najbolju režiju i nagrada za najbolji dramski tekst. Također, treći put zaredom bit će dodijeljen „Avazov zmaj“, nagrada najtiražnijeg dnevnog lista u našoj zemlji „Dnevog avaza“, za najbolju predstavu.


(VIDEO: A. Hodžić)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.