EKSKLUZIVNO

Jasmila Žbanić u Amsterdamu traži glumce za film o Srebrenici

Traže se glumci koji će tumačiti holandske vojnike

Žbanić: Uveliko traju pripreme. Arhiva

Piše: E. BAKIĆ

12.12.2018

Film o Srebrenici bh. rediteljice Jasmile Žbanić, kako “Dnevni avaz” saznaje, nosi radni naziv “Quo vadis, Aida” (“Kuda ideš, Aida”) i  trebao bi se početi snimati na proljeće.

Da su pripreme u toku, svjedoči i fotografija koju je naša rediteljica objavila na svom profilu na Instagramu, a nastala je na kastingu glumaca.

 Pod velom tajne

- Kasting holandskih glumaca u Amsterdamu – napisala je Žbanić uz objavljenu fotografiju, a kandidate je predstavila agencija iz Holandije “Oi Mundo Casting Agency”.

Iako Žbanić ne odgovara na naše pozive i sve informacije se čuvaju u tajnosti, kako nam je kazao izvor blizak rediteljici, ostvarenje koje ona godinama priprema, podržale su Njemačka, Švicarska te Norveška.

- Kasting se održava za film koji Jasmila priprema za proljeće “Quo vadis, Aida”. Uglavnom, pripreme su uveliko počele, a još se čekaju neke informacije i odobrenja – pojašnjava naš izvor.

 Pozitivna odluka

Dodaje da se ovih dana u Amsterdamu biraju glumci koji će tumačiti uloge holandskih generala i vojnika.

- Radnja se dešava u Srebrenici u periodu rata, tačnije 1995. godine. Održan je i kasting za glumce sa područja naše regije, ali ekipa još nije do kraja kompletirana – govori izvor blizak ekipi koja radi na ovom velikom ostvarenju.

Prema našim saznanjima, projektirani budžet za film o Srebrenici iznosi skoro 4,5 miliona eura.

- Ovih dana se čeka i na odluku “Euro imagea”, koja bi trebala biti pozitivna, što bi značilo da su sredstva manje-više prikupljena – tvrdi naš izvor. 

 Ukaj, Lučev i Hasanović

S obzirom na to da je već završen prvi krug izbora glumaca sa područja Balkana, doznajemo da su neka od imena i poznata.

- Jedan od glumaca koji će glumiti u filmu je Alban Ukaj, a trebao bi da zaigra i Leon Lučev. Bilo je priče i o Edinu Hasanoviću, koji je porijeklom iz BiH, a radi i živi u Njemačkoj – navodi naš izvor.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.