KULTURA

„Avaz“ tradicionalno dodjeljuje nagradu za najbolju predstavu

Zavjesa će biti spuštena sutra u 20 sati dodjelom priznanja

Bogićević, Sarajlić-Ramović, Gavrić i Karahasan: Članovi žirija prilikom ocjenjivanja predstava. Foto: J. Alibegović

Piše: E. BAKIĆ

13.12.2018

Na 3. međunarodni teatarski festival „Dani Jurislava Korenića“, koji se održava u Kamernom teatru 55, zavjesa će biti spuštena sutra u 20 sati.

Žiri Festivala, kojim predsjedava književnik Dževad Karahasan, a u čijem sastavu su još i Adrijana Gavrić, Josip Muselimović, Larisa Sarajlić-Ramović, Matija Bošnjak, Boris Lalić i Snežana Bogićević, donijet će odluku ko su laureati ovogodišnjeg festivala.

Nagrade će biti dodijeljene u 5 kategorija, a to su:

- Nagrada „Žan Marolt“ za najboljeg glumca

- Nagrada „Žan Marolt“ za najbolju glumicu

- Nagrada za najbolju režiju

- Nagrada za najbolji tekst

- Nagrada „Jurislav Korenić“ za najbolju predstavu u cjelini.

Također, medijski pokrovitelj Festivala, najtiražniji bh. dnevni list „Dnevni avaz“, tradicionalno dodjeljuje nagradu za najbolju predstavu „Avazov zmaj“.

U čast nagrađenih na pozorišnom festivalu „Dani Jurislava Korenića“, na sceni Kamernog teatra 55 bit će premijerno izvedena predstava „Dogodine, kao i uvek“ reditelja Dejana Jankovića, postavljene prema motivima drama Bernarda Sladea i Artura Schnitzlera. U novom komadu "Artepunkt" produkcije iz Beograda likove tumače Milan Lane Gutović i Mina Lazarević, dok izbor muzike i dizajn scene potpisuje reditelj predstave.

U pitanju je jedna romantična komedija koja govori o ostvarenom vječitom snu žene i muškarca da budu zajedno, makar i na jedan dan u nizu dana koji se zove život. Svi mi ponekad govorimo o ljubavi. A ako  smo pritom i voljeli, znamo da je jedan, makar i trenutak, vrijedan godine života, jer naša duša ne mjeri vrijeme i dane po kalendaru i satu, već po trenucima susreta s voljenim bićem.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.