UMJETNOST

Valter se vraća u Sarajevo

Ovo je neki drugi život Valtera i Šibe Krvavca, govori Duraković

Piše: E. BAKIĆ

8.2.2019

Rad i pripreme za multimedijalni muzej „Valter brani Sarajevo“ uveliko traju. Muzej nastaje prema ideji Jasmina Durakovića, koji je na čelu Filmskog centra Sarajevo i pripovijedat će priču o gradu i njegovim historijskim trenucima. Ustvari, prikazat će priču kultnog filma, koji je 1972. godine nastao u režiji nezaboravnog autora Hajrudina Šibe Krvavca. Muzej se priprema u prostoru Filmskog centra Sarajevo, u ulici Dženetića Čikma.

Takvi i slični poduhvati nisu česti u našoj zemlji, ali, kako je kazao Duraković za „Dnevni avaz“, u projekt je krenuo hrabro.

Uspješna incijativa

- Radi se o tome da je Filmski centar Sarajevo vlasnik autorskih, ali i drugih prava na film „Valter brani Sarajevo“, te se tako stvorila ideja o muzeju. Shvatili smo da imamo i prostor adekvatan za muzej, a s obzirom na to da je naš centar registriran za muzejsku djelatnost, pokrenuli smo incijativu i pripreme su već počele – govori Duraković.

Dodaje da je film „Valter brani Sarajevo“ takav brend u BiH, regiji, ali i svijetu, da je zalužio ovakav projekt.

- Rado smo ušli u tu priču. Muzej se trenutno gradi, a okupljena je ozbiljna ekipa ljudi - naš poznati scenograf Osman Arslanagić radi scenografiju i rekonstrukciju scena iz filma,  Sanja Kulenović radi dizajn, Lejla Čehajić, akademska slikarka, i Samir Sutjeska prave figure Šibe Krvavca i drugih junaka iz filma u prirodnoj veličini - otkriva nam Duraković.

Historijska ličnost

Želja im je, ističe, da naprave atraktivan filmski muzej, koji će biti i kulturološka i turistička atrakcija u Sarajevu.

- Na ovaj način sačuvat ćemo i Šibu od zaborava. Ovo je neki drugi život Valtera, ali i Šibe. Apsolutno primarni cilj nam je da se ne zaborave stvari poput „Valtera“, jer kada imate muzej, to je dosta drugačije. Nećemo se nekog autora sjećati jednom godišnje, nego svaki dan. Film je zasnovan na historijskoj ličnosti i na taj način afirmiramo antifašističku tradiciju Sarajeva, tako da sam projekt ima više značenja – zaključio je direktor Filmskog centra Sarajevo.


 Bit će još...

- Nećemo stati na ovome. Odlučili smo da se bavimo i drugim autorima te da širimo ovu priču. Ali, izabrali smo „Valter brani Sarajevo“ zato što je remek-djelo i što ima neku snagu u sebi. Naša ideja je da ovakvim pričama damo posvetu zlatnim vremenima bh. kinematogarfije i, istovremeno, povezujemo kulturu s turizmom, i to sigurno ima smisla. Sarajevo jeste turistički grad, ali svakako mora imati i tu ekonomsku osnovu – navodi Duraković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.