NA PROBI

Kako ansambl od 14 glumaca pokriva 80 likova

Predstava je nastala u koprodukciji NPS-a i Scene MESS

Piše: E. BAKIĆ

14.2.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1


Predstava „Kavkaski krug kredom“, u režiji sjajnog reditelja Paola Mađelija (Magelli), večeras u 19.30 sati bit će premijerno izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS).

Posljednjih dana probe su bile intenzivne, a jedan od posljednjih, ali i najintrigantnijih komada dramatičara, pjesnika, pripovjedača, reditelja i teoretičara Bertolta Brehta (Brecht) nije lako donijeti na scenu.

Glumački ansambl čini 14 glumaca ove pozorišne kuće, koji su na probama provodili i po 12 sati, a tokom boravka naše ekipe na jednoj od proba moglo se uočiti da su jako dobro uigrani.

 Ljepota rada

Predstava je nastala u koprodukciji NPS-a i Scene MESS, a ovo je prvi put da Mađeli režira u nekom od sarajevskih pozorišta.

Kako nam je kazao Ermin Sijamija, jedan od glumaca, probe su prethodnih dana bile naporne.

- Predstavu pripremamo dva i po mjeseca, pa osjećamo umor. Istina je da su naporne, dosta zahtjevne, ali su i korisne. Raditi s ovako velikim rediteljem i velikim čovjekom je, prije svega, ogromna čast i privilegija. Sretan sam što sam okusio ljepotu rada s Mađelijem. Dvije probe dnevno imamo, a radimo od 10 do 12 sati, i svi smo poprilično iscrpljeni – kaže Sijamija.

Ipak, večerašnju premijeru s nestrpljenjem iščekuju.

- Jedva čekamo da vidimo kako će publika reagirati. To je na neki način ansambl-predstava, priča jednog kolektiva. Svi se igramo više uloga i sve zavisi od situacija. Jedni bez drugih ne možemo, međusobno se podržavamo i guramo, pa se zato i ne može govoriti o velikim ulogama. Tekst je sa specifičnom dramaturškom strukturom, a u originalnoj verziji ima 80 uloga. S obzirom na to da NPS ima vrlo mali ansambl, nedopustivo mali, saželi smo to na 14 likova. Ali naša dramaturginja Željka Udovičić-Pleština uspjela je napraviti sjajnu adaptaciju i napraviti  predstavu tako da pokrijemo sve uloge. Naravno, neke su izbačene, ali one najbitnije su ostavljene – pojašnjava Sijamija.

 Društvo i pojedinac

Iako je Breht ovu dramu napisao 1948. godine, tekst je, prema riječima autorskog tima predstave, aktuelan i danas i obavezuje na kritiku apsolutističke vlasti, kapitalizma i rata.

- Predstava prikazuje nepravdu i društvenu nejednakost, otvarajući nam mogućnost odluke da sami budemo arbitri zakona i vlastite sudbine, a ne da nam ta prava uzurpiraju korumpirani suci ili birokrati koji djeluju uvijek u korist kapitala i onih na vlasti. Imamo li snage razlučiti laž i manipulaciju od onog što je stvarno, od stvarnih problema i društva i pojedinaca – pita se Udovičić-Pleština.

Iako je tekst veoma zahtjevan, reditelj smatra da su glumci s kojima radi napravili dobar posao. Prva repriza zakazana je za sutra u 19.30 sati.

 Ko igra u predstavi

Osim Ermina Sijamije, u predstavi igraju Maja Izetbegović, Ermin Bravo, Ejla Bavčić-Tarakčija, Aleksandar Seksan, Aldin Omerović, Vedrana Božinović, Mediha Musliović, Amra Kapidžić, Vedran Đekić, Miodrag Miki Trifunov, Dino Sarija, Merima Lepić-Redžepović, Nerman Mahmutović, Isa Seksan, Ajra Branković, Hena Omerović, Dino Hamidović i Kenan Kojić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.