GLUMICE

Zavoljela sam svoju Grušu

Na prvoj probi Mađeli mi je rekao da ćemo ispitivati granice moje psihofizičke izdržljivosti

Aldin Omerović, Izetbegović, i Ermin Bravo: Detalj iz predstave. Arhiva

Piše: E. BAKIĆ

21.2.2019


Kada se, prije skoro tri mjeseca, pojavila informacija da će čuveni reditelj Paolo Mađeli (Magelli) u Narodnom ppozorištu Sarajevo (NPS) režirati predstavu „Kavkaski krug kredom“ prema djelu Bertolta Brehta (Brecht), moglo se naslutiti da će pripreme biti dugotrajne i zahtjevne.

Ansambl od 14 glumaca prošle sedmice na premijernom izvođenju pokazao je da su uradili dobar posao, a među njima se istakla sjajna Maja Izetbegović, koja je na scenu donijela glavnu ulogu, lik Gruše.

 Jaka veza 

- Sretna sam što smo na premijeri s publikom podijelili naš dvomjesečni rad u kojem smo iskreno uživali od prvog dana. Igram Grušu, djevojku koja spasi napušteno dijete, čuva ga i bježi s njim od progonitelja koji ga žele ubiti. Dijete i Gruša prolaze dug i težak put, srastaju i stvaraju jaku vezu, ali joj ga na kraju dolaze oduzeti - govori Izetbegović.

Reakcijama publike nakon premijernog, ali i repriznog izvođenja, kako kaže, bila je prezadovoljna.

- Publika je na obje predstave bila na nogama tokom aplauza. Kasniji komentari kolega i publike su mi potvrdili da smo napravili važnu i lijepu predstavu. Nadam se da će je što više ljudi imati priliku pogledati. U kreiranju uloge sam beskrajno uživala, ali i saradnji s rediteljem. Imali smo međusobno bezuvjetno povjerenje - ističe glumica.

 Veliki izazov

Kreiranje lika je, ističe, prepustila reditelju i svojoj intuiciji.

- Na prvoj probi Mađeli mi je rekao da ćemo ispitivati granice moje psihofizičke izdržljivosti unutar lika kojeg igram. Moram priznati da je izazov za mene bio od starta velik i inspirativan. Zavoljela sam svoju Grušu, lik koji igram, njenu dobrotu i hrabrost, jedna drugoj smo prišle bez zadrške, uvjetno rečeno, i iskreno. Jedva čekam nova izvođenja predstave da se ponovo sretnem intenzivno s njom - kaže Izetbegović.

 Kreiranje s Paolom Mađelijem

Maja Izetbegović ističe da Paolo Mađeli poznaje, razumije i voli glumce i teatar.

- Uživanje je bilo kreirati zajedno s njim. Genijalnost Bertolta Brehta ogleda se u svevremenosti rečenica koje je pisao, u jednostavnosti i univerzalnosti i prije svega inteligentnom pisanju o društvu i njegovim ponekada glupavim devijacijama kao što je rat, što je slučaj u našoj predstavi. Nažalost, ta besmrtnost rata je postala jedna od glavnih odlika civilizacije - govori Izetbegović.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.