ISPOVIJEST Umjetnik Adin Hebib o svom zdravstvenom stanju, izložbama, porodici...

Preživio svinjsku gripu, infarkt i operaciju pluća

Proslavio 64. rođendan, tuđi kredit u visini od 370.000 KM otplaćujem već četiri i po godine

Razgovarala: Nerma AJNADŽIĆ
17.03.2019 19:06

Adin Hebib

Bh. umjetnik Adin Hebib, jedinstvenog nadimka Slikar, prije nekoliko dana proslavio je 64. rođendan sa članovima porodice i prijateljima.

Besane noći

Iza njega su godine lošeg zdravstvenog stanja prouzorkovanog stresom i brojnim problemima. O svemu tome, kao i o svojim djelima, Hebib je iskreno, bez dlake na jeziku, kako se kaže, govorio za „Dnevni avaz".

- Dugo neću  zaboraviti proslavu ovog rođendana. Najvažnije mi je da je moja porodica bila uz mene. Dvoje djece su ovdje sa mnom, Hena i Din, a Stela, Dorija, Dino i Mia su daleko odavde. A ako doživim 65. rođendan, skupit ćemo se svi. Moj mali fudbalski tim. Hvala Bogu, ove godine nisam u bolnici. Posljednjih četiri-pet godina stalno sam bio u bolnici. Od svinjske gripe N1 H1 i infarkta koji sam preživio do operacije pluća. Ali evo, imunitet mi se pojačao - kazao nam je Slikar.

Nedavno je u jednoj klinici u Zagrebu radio pretrage vezane za pluća. I, kako kaže, nalazi su uredu.

Prisjetio se Hebib i početaka svih problema. A to je otplaćivanje tuđeg kredita, besane noći i dani provedeni u velikoj brizi.

- Tuđi kredit otplaćujem već četiri i po godine. Prevarili su me za 370.000 KM. Svi problemi počinju tada, i srce, pluća, šećer... - govori Mostarac sa sarajevskom adresom.

Dodaje da je porodica stub njegovog života, te da ga ona drži i u umjetnosti.

- Operirao sam i pluća. Već su doktori rekli da su sve ove bolesti koje sam imao i preživio, nastale padom imuniteta koji je nastao na osnovu stresa koji sam preživljavao. Poblemi i s mojom galerijom i otplata kredita. Zna se da ja imam status slobodnog umjetnika i da nikada nisam dobio plaću. Velika je borba već nekoliko godina - iskren je Slikar.

Izmjene u načinu života morao je napraviti, a počeo je s duhanskim proizvodima.

- Zbog pluća sam prestao konzumirati cigarete, prešao sam na kube. Malo fućkam i varam sam sebe. Radujem se svakom jutru kada se probudim. Ne bih bio ja Adin Hebib kada bih se odrekao svih svojih ćejfova, i te lijepe čaše i dobre kube i društva - govori Slikar.

Godina 2019. za njega je dobro krenula. Imao je uspješnu izložbu u Pragu u galeriji „Dea Orh" te je zahvalan vlasnicima Dei i Miodragu Škrbiću što su ga pozvali.

- Ono što je jako važno za umjetnika, dobro sam i finansijski prošao. To je meni lično bitno kako bih mogao nastaviti vraćati tuđi kredit. Ali, eto, uspjevam. Pred kraj sam s tim problemima zahvaljujući takvim izložbama. Nedavno mi je bila jedna od najbogatijih kolekcionarki u Sjedinjenim Američkim Državama Džindžer Krave (Ginger Crave). Otkupila je neke moje slike. Dobio sam i ponudu za izložbu u muzeju u San Francisku i u Buenos Airesu u Argentini - ističe Hebib.

Da stvar bude još veća, Crave, prema Hebibovim riječima, u svojoj kolekciji ima djela nekih od najpoznatijih svjetskih umjetnika.

- Ima Pikasa, Salvadora Dalija, Van Goga i sada Adina Hebiba. To dovoljno govori. Sretan sam čovjek - rekao je Hebib.

Nagovor prijatelja

Dodaje da će u narednom periodu realizirati izložbu u Splitu i Puli.

- Na nagovor mojih prijatelja, zaista sam želio napraviti i izložbu u Sarajevu. Išao sam na neke pregovore. Ne mogu da vjerujem da Muzej književnosti u Sarajevu, ustvari direktorica Šejla Šehabović, mi kaže da za jedan dan izlaganja ja bih trebao plaćati 400 KM. Zbunjen sam. Nadam se da ćemo naći zajednički jezik, ili ja da pronađem sponzora ili da se smanji cijena. Ali to je moja želja, izlagati u Sarajevu, a sve što sam želio to sam i ispunio. Zatvarali su muzeje i šta sve drugo nisu radili u ovoj državi, ali da se slikaru, kojem je u drugim gradovima i državama sve plaćeno, još i zaradi, u svom gradu ja trebam plaćati - kaže Hebib.

Ne plašim se budućnosti

- Ne plašim budućnosti. Vjera u sebe je svevišnja. Ne plašim se apsolutno, čuvam porodicu, želim da je podignem i da budem stvaratelj umjetnosti. Sretan sam čovjek - kaže Hebib.

Snaga volje

- Kod prestanka pušenja cigareta, snaga volje je krucijalna. Možda je bilo i malo straha, pa sam to učinio. Nisam osjetio previše. To sam učinio i na preporuku ljekara, ali i jer sam želio - ističe Slikar.

„Klub-galerija Slikar" u novom svjetlu

-  „Klub-galerija Slikar" u Sarajevu je moje vlasništvo. I to ću još malo riješiti. Galerija nije radila zbog mojih zdravstvenih problema, a mojoj supruzi je bilo važnije da se brine o meni nego o galeriji. Sada bi trebala proraditi u novom svjetlu na novi način - kazao je Mostarac.

Oglasi

Komentari

NA VRH