BHFF

Njujork: Posebno priznanje za "Sestre"

Film "Sestre" donosi priču o sestrama Čuljak koje su sedam dana preživjele zarobljene u jami dubokoj desetak metara

Avaz.ba

15.4.2019

Dokumentarni film "Sestre" reditelja Zdenka Jurilja dobio je posebno priznanje žirija bosanskohercegovačkog festivala BHFF, koji je 16. put održan u Njujorku. 

Priznanje je dodijeljeno zbog vizuelno upečatljivog dokumentarca koji kroz naraciju sestara govori o borbi za goli život, navedeno je u obrazloženju.

Dokumentarac, smatra žiri, "donosi atmosfersko okruženje koje djeluje kao anestetik za psihološke i fizičke traume koje su dvije žene pretrpjele. Filmska kinematografija značajno doprinosi njegovoj poetičnoj predanosti, hrabrosti, izdržljivosti i uspjehu".

Na ovogodišnjem BHFF-u, koji se održavao od 10. do 13. aprila, prikazano je 13 filmova.

Nagrađeni su i "Nomofobija" reditelja Ade Hasanovića za najbolji kratki film i "Muzej zaboravljenih trijumfa" Bojana Bodruzića kojem je pripala nagrada za najbolji dokumentarni film.

Filmu Bobe Jelčića "Sam samcat" pripala su dva priznanja, i to za najbolji igrani film i za najbolju glumačku izvedbu, dok je nagradu publike osvojio film "Chaotic Life Nade Kadić" autorice Marte Hernaiz Pidal.

Film "Sestre" donosi priču o sestrama Čuljak koje su sedam dana preživjele zarobljene u jami dubokoj desetak metara, nakon što su se izgubile u snježnoj mećavi na putu prema Mostaru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.