MINI INTERVJU

Darko Brlek: Moj posao je način života

Slovenski klarinista nastupit će 13. maja u Bošnjačkom institutu u okviru 25. SVEM-a

Brlek: Volim se vraćati u Sarajevo

Piše: N. Aj.

19.4.2019

Slovenski klarinista Darko Brlek nastupit će u Sarajevu u Bošnjačkom institutu 13. maja na 25. izdanju Sarajevskih večeri muzike (SVEM).

Čast mi je

Zajedno s gudačkim kvartetom „Tartini“, koji čine Miran Kolbi, Romeo Drucker, Aleksandar Milošev i Miloš Mlejnik, Brlek će izvesti djela njemačkog kompozitora Karla Marija fon Vebera (Carl Maria von Weber).

- Radujem se i čast mi je da nastupam na jubilarnom muzičkom festivalu u Sarajevu s brojnim renomiranim muzičarima. Nastupit ću s Gudačkim kvartetom „Tartini“, koji se od samog početka smatra izuzetnim komornim sastavom – govori nam Brlek.

Na pitanje zašto je odabrao klarinet, Brlek govori:

- Oduševio me još u djetinjstvu. Zvuk instrumenta me zaintrigirao kada sam bio s roditeljima na svadbi i ubrzo sam se upisao u muzičku školu. Kasnije sam i studirao klarinet.

Ovo mu neće biti prvo gostovanje u bh. prijestonici.

- U Sarajevu sam bio više puta zbog posla, a i privatno. Volim da se vraćam u taj grad jer ima bogatu kulturnu ponudu – ističe Brlek.

 Centar Ljubljane

Njegova impresivna biografija dovoljno govori o njemu. Osim što je klarinista, on je i direktor i umjetnički vođa Festivala Ljubljana, a davne 1991. godine postao je najmlađi direktor Opere i baleta Ljubljana.

- Moj posao je način života koji nikada nema kraja izazovima. Na Festivalu Ljubljana se zalažemo za potpunu obnovu kompleksa Križanke, za koji bismo željeli da u budućnosti postane kulturno-obrazovni centar našeg glavnog grada – zaključuje Brlek.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.