PRIZNANJA

Emir Hadžihafizbegović osvojio gran pri u Rusiji

Za ulogu Zeke u filmu „Žaba“ u režiji Elmira Jukića

Emir Hadžihafizbegović. Arhiv

Avaz.ba

30.4.2019

U Rusiji, u Republici Tatarstan, na velikom 15. međunarodnom festivalu muslimanskog filma u Kazanu, u konkurenciji 20 filmova iz cijeloga svijeta, gran pri za najbolju mušku ulogu osvojio je Emir Hadžihafizbegović za ulogu Zeke u filmu „Žaba“, u režiji Elmira Jukića.

Festival se održava u glavnom gradu Republike Tatarstan od 2005. godine, a pokrenulo ga je federalno ministarstvo kulture i kinematografije Rusije, ministarstvo kulture Republike Tatarstan, uz potporu predsjednika Republike Tatarstan, te Vijeće muftija Rusije s jedinstvenim motom: „DIJALOG KULTURA KROZ KULTURU DIJALOGA.“ 

Članovi selekcijske komisije i žirija su poznati profesionalci u umjetnosti – reditelji, glumci, snimatelji i filmski kritičari iz cijelog svijeta. 

Za prvi festival prijavljeno je 40 filmova iz 12 zemalja, a za peti festival prijavljeno je 400 filmova iz 67 zemalja. 

Geografski interes festivala se širi, a broj zemalja sudionica, također, raste te su se danas i Evropa, SAD i Australija pridružile zemljama Istoka, Azije i Indokineskog poluotočja. Za festival se odabiru filmovi koji odražavaju ljudske, duhovne i moralne vrijednosti te kulturne tradicije, podržavajući ideje mirotvorstva, tolerancije i čovječnosti bez obzira na nacionalnost i vjersku pripadnost autora.

Festival u Kazanu smatra se jednim od najznačajnijih filmskih festivala, ne samo u Rusiji, nego i šire.  

Vijest o nagradi Hadžihafizbegovića je zatekla na teatarskom festivalu u Zenici gdje predstava „Sjećaš li se Doli Bel“ zatvara festival. 

- Neobično mi je drago da sam dobio ovu nagradu jer znam da se radi o velikom festivalu u Rusiji iza kojeg stoji Federalno ministarstvo kulture i kinematografije Rusije, a na kojem sam prije nekoliko godina trebao biti gost, ali sam bio zauzet snimanjem igranog filma u Makedoniji. Ja sam već igrao u jednom filmu koji je dobio grand prix na tom festivalu, a radi se o filmu „Krugovi“ srbijanskog režisera Srdana Golubovića koji govori o tragičnoj smrti Srđana Aleksića u Trebinju. Zahvaljujem žiriju. Film „Žaba“ je, ja sam to nekoliko puta rekao, kolektivna pobjeda. I reditelja, i glumaca, i producenta Ademira Kenovića, i producentske kuće „Refresh“, i ovu nagradu punog srca dijelim sa svojim kolegama Aleksandrom Seksanom, Mirsadom Tukom i Moamerom Kasumovićem - izjavio je slavni glumac.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.