GLUMCI

Muhamed Hadžović završio snimanje filma "Djeca sa CNN-a": Publika voli negativce

Hadžović: Poistovjećujem se sa svakim likom

Razgovarala: N. GAZIVODA

3.6.2019

Glumac Muhamed Hadžović, nakon godinu i po rada, završio je snimanje filma “Djeca sa CNN-a” zagrebačke rediteljice bh. korijena Aide Bukvić. Film se radio prema dramskom tekstu Amira Bukvića.

A na nedavno okončanom Filmskom festivalu u Kanu premijerno je prikazan “Heroes Don't Die” francuske rediteljice Ode Lee Rapin (Aude Lea), u kojem je glumio i Hadžović.

Priča o sevdalinkama

- U filmu “Djeca sa CNN-a” tumačim lik Fahre. On unutar nekih okolnosti reagira potpuno neočekivano za određenu situaciju. Navodim primjer scene koju smo snimili, gdje Fahro na balkonu jedne kuće čeka da vlasnik napusti kuću kako bi izvršio pljačku. I dok čeka postaje mu dosadno na balkonu pa se javlja na telefon i pokreće priču o sevdalinkama – objasnio je Hadžović.

Već ste se okušali u snimanju za filmove i serije. Možete li nam reći je li Vam neki film posebno ostao u sjećanju?

- Bude tu zanimljivih projekata. Svaka uloga je novo, dragocjeno iskustvo. Izdvojio bih, recimo, film “Red Stain”, u kojem sam igrao sa Mirjanom Karanović.

Poistovjećujete li se s likovima koje tumačite?

- Sa svakim likom se poistovjećujem u manjoj ili većoj mjeri. Pokušavam da razumijem razloge zbog kojih je on takav kakav jeste. Svaki lik je mrtvo slovo na papiru, a ono čime mi oživljavamo taj lik je naše vlastito iskustvo. I sada, o kakvoj identifikaciji pričamo? Taj lik je satkan od naših iskustava. Ja volim igrati uloge negativaca, jer su oni motor ili pokretač nekih situacija koje ljudi vole gledati. Publiku samim tim privlače takvi likovi pa više pažnje posvete i glumcu koji igra tu ulogu.

Iza Vas je bogato iskustvo rada na pozorišnim daskama, ali i na snimanju filmova i TV serija. Kakva su Vaša iskustva, u čemu se više pronalazite?

- Volim i jedno i drugo. Gluma je ista, ona mora biti dobra bez obzira na medij. Ja to shvatam na poseban način. Mogao bih reći da je film avantura, a pozorište povratak kući iz avanture, koja može biti filmska ili čak avantura neke druge prirode. Hvala Bogu, snimam sve više.

 Nema razlike

Kakva iskustva nosite s brojnih setova i snimanja?

- Kolege kao kolege, ima nas svakakvih, kao i u svakom drugom poslu, nema neke razlike u našem zanimanju. Svi se manje-više veoma dobro poznajemo, nema nas toliko u BiH. Sve u svemu, ne razmišljam o tome na neki poseban način u smislu poznatijih i manje poznatijih kolega. Bitno je da ima dobrog raspoloženja u radu, a sve ostalo dolazi radom i predanošću. Uostalom, tako je i u bilo kojem drugom poslu.

 Haos kao prilika za umjetnike

- Kultura trpi mnogo, to je definitivno, ali mislim da je to, s druge strane, i prilika za autore i mlade stvaraoce. Mislim na način da im upravo ovaj haos bude gorivo i prilika za njihov rad. Nema umjetnosti tamo gdje je sve savršeno čisto i izdefinirano. Umjetnost ne trpi tu formulu. Jer, o čemu jedan pisac da piše ili reditelj da režira ako nam je sve sjajno? Teška vremena treba da budu inspiracija za rad – smatra Hadžović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.