AKTUELNO

U Neumu svečano otvoreno 14. izdanje NAFF-a

Avaz.ba

29.6.2019

Sa večerašnjeg otvorenja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Na terasi hotela Sunce u Neumu večeras je svečano otvoren Međunarodni festival animiranog filma NAFF 2019.

Na svečanosti otvaranja kao i dosadašnjih godina bile su prisutne brojne ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života, a za muzički dio bile su zadužene Mostarske mažoretkinje i klapa Trebižat.

Ovaj Festival je postao fenomen, ne samo fenomen Neuma nego kulturni fenomen ove zemlje i čast mi je što sam večeras ovdje na otvorenju njegovog 14. izdanja, kazao je u svom obraćanju Milan Trivić, član Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo i dogradonačelnik Sarajeva.

Oduševljenje Festivalom nije krila ni Megan Dafi (Megan Duffy), predstavnica Ambasade SAD u BiH, koja je naglasila kako Ambasada SAD-a s ponosom podržava ovaj Festival već deset godina.

- Dijeljenje priča filmom je divan i zabavan način za zabližavanje ljudi i podsjetnik svima nama na ono što nam je zajedničko, a posebno mi je drago što i ove godine ponovo imamo američkog autora u Neumu - istakla je Dafi.

Naff je još jednom oborio rekorde, a svake godine broj prijavljenih filmova se povećava, kao i zemlje iz kojih dolaze. Ove godine prijave su došle iz 61 zemlje svijeta.

Idejni tvorac i direktor Festivala Jurinko Rajič ponosan je na činjenicu da su zemlje poput Amerike, Engleske, Francuske, Španije, Rusije koje su centri animacije - ove godine poslale mnogo filmova na konkurs, a to je ogromna vrsta priznanja – zaključio je on. Nakon riječi dobrodošlice Festival je proglasio otvorenim.

Nakon službenog otvorenja, gosti i prijatelji Festivala su uživali u tradicionalnom vatrometu i partiju na bazenu hotela Sunce.

Osim u Neumu, filmovi će se uporedo prikazivati u Mostaru i to u Pavarotti centru. Projekcije počinju u 21h, a ulaz je besplatan. Tokom trajanja Festivala u takmičarskom programu bit će prikazano 58 filmova, a u panorami 18 filmskih ostvarenja. Također, bit će održana i tri stručna predavanja, te promocija knjige o animiranom filmu poznatog bh. autora Midhata Ajanovića koji trenutno živi i radi u Švedskoj. Festival će svečano biti zatvoren 4. jula dodjelom nagrada.

Festival se ove godine održava pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva kulture i sporta, Fondacije za kinematografiju Sarajevo, zatim Ministarstva civilnih poslova BIH, Turističke zajednice HNK, Ambasade SAD-a u BiH, Općine Neum i Grada Mostara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.