SA SNIMANJA U MOSTARU

Donosimo ekskluzivne fotografije sa seta filma o Srebrenici

Posebno mi je teško raditi na ovoj ulozi, moja porodična priča je vezana za Srebrenicu, kaže Hadžihafizbegović

Piše: L. SARAJLIĆ-RAMOVIĆ

10.7.2019

Isaković i Hadžihafizbegović: Glume Mladića i Joku - Avaz
Hadžihafizbegović:  Rijetko se kad desi umjetniku da se spoje iluzija i realan život - Avaz
Snimane scene koje su se desile 1995. - Avaz
Hadžihafizbegović: Zadaća bh. glumaca je da igraju negativce, jer mi znamo kakve su to hijene bile - Avaz
Titova ulica u Mostaru bila je blokirana - Avaz

Već skoro dva mjeseca potpuno skriveno od očiju javnosti rediteljica Jasmila Žbanić u Hercegovini snima film o Srebrenici pod nazivom „Quo vadis, Aida“ (Kuda ideš, Aida). Od početka realizacije ovog projekta svi detalji se čuvaju u strogoj tajnosti.

Ipak, kako saznajemo, jučer su snimane scene ulaska Ratka Mladića u Srebrenicu 1995. godine. Ratnog zločinca igra Boris Isaković.

Snažne emocije

Ekskluzivno za „Dnevni avaz“ sa seta filma iz Mostara javio se Emir Hadžihafizbegović, koji igra negativca Joku.

Ovaj veliki glumac veoma emotivno doživljava snimanje filma o Srebrenici, jer ga vežu jake spone za ovaj grad. Posebno su snažne emocije bile jučer prilikom snimanja scene ulaska Mladića u Srebrenicu.

- Rijetko se kad desi umjetniku da se spoje iluzija i realan život. Drugačije je kad igraš Hamleta, Kralja Lira, renesansna djela... Meni je bilo posebno teško raditi na ovoj ulozi s obzirom na to da igram negativca. Moja porodična priča je vezana za Srebrenicu. Iz Srebrenice su mi i otac i majka. I familije mi stradalo u Srebrenici. Ali, nisam se ni jedne sekunde dvoumio glumiti negativca. Mislim da bosanski glumci trebaju i sada i u vremenu koje je pred nama da igraju negativce. To nam je domaća zadaća, jer mi vrlo dobro znamo kakve su to hijene bile. Njih niko ne može bolje glumiti od nas – kaže Hadžihafizbegović.

Naglašava da je pred bh. glumcima zadatak - četiri glavne tačke agresije na Bosnu i Hercegovinu prenijeti na filmsko platno.

- To su genocid u Srebrenici i u još šest gradova, bombardiranje Sarajeva, logori i silovanje žena. O tome moramo raditi filmove. Važno je da se četiri tačke agresije donesu na platno i da je dobro da se velike teme rade sa vremenske distance. Mi trebamo uraditi još pet filmova o Srebrenici – poručuje Hadžihafizbegović.

 Ima simbolike

Kako je scena ulaska Mladića u Srebrenicu snimana jučer, kada su još 33 tabuta s posmrtnim ostacima žrtava genocida stigla u Potočare, Hadžihafizbegović govori kako je cijeli dan na snimanju vladala skrušena atmosfera.

- Nije se namještalo... Tako se desilo, sve to ima neke simbolike – govori veliki glumac.

Blokirana Titova ulica

Titova ulica u Mostaru, u staroj gradskoj jezgri, u kojoj su više od dvije decenije nakon rata na brojnim objektima vidljivi tragovi razaranja i bombardiranja, poslužila je kao scenografija Jasmili Žbanić za snimanje filma.

Tenkovi, teška artiljerija, „Mladićeva vojska“ do zuba naoružana, nejač, goloruki narod, kao onda, tog 11. jula... Brojni glumci i još brojniji statisti smjestili su se jučer u Titovu ulicu.

Snimanje je trajalo do poslijepodnevnih sati, a Titova ulica je potpuno bila zatvorena od Kuluka do Narodnog pozorišta Mostar, nakon čega se ekipa ponovo vratila u Stolac. Snimanje će 11. jula, saznali smo, biti prekinuto. Navodno, neke scene bi trebale biti snimljene i u Čapljini te u Sarajevu, a predviđeno je da kompletan proces snimanja bude završen do 15. jula.

U filmu igraju i Izudin i Dino Bajrović, Boris Ler i Jasna Đuričić.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.