SARAJEVO

Večeras otvorena izložba savremenog kineskog slikarstva 'Zanos kistom'

Nesvakidašnja postavka bila je prilika za bh. građane da se prvi puta na najneposredniji način upoznaju sa stvaralačkim potencijalima kineske umjetnosti

Piše: A. Nu.

15.7.2019

Izložba savremenog kineskog slikarstva "Zanos kistom" - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Izložba savremenog kineskog slikarstva pod nazivom "Zanos kistom", koja posredstvom Ambasade Narodne Republike Kine u našoj zemlji gostuje u Sarajevu, otvorena je večeras u Umjetničkoj galeriji BiH.

Nesvakidašnja postavka bila je prilika za bh. građane da se prvi puta na najneposredniji način upoznaju sa stvaralačkim potencijalima kineske umjetnosti. Riječ je o novim radovima slikara Kineske nacionalne slikarske akademije.  Povodom otvaranja postavke otpravnica poslova kineske ambasade u BiH Zo Jan (Zhou Yan) naglasila je da izložba kineskog slikarstva predstavlja jedan u nizu kulturnih događaja upriličenih u povodu 70. godišnjice osnivanja NR Kine, a što, istovremeno, koindicira sa 25. godišnjicom uspostave diplomatskih odnosa između Kine i BiH. 

Ocijenila je kako kulturni događaji i pored geografske udaljenosti predstavljaju priliku za bolje upoznavanje, najavljujući nova gostovanja kineskih stvaralaca iz oblasti filma i muzike. 

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović izrazio je zadovoljstvo činjenicom da kuća na čijem je čelu može biti domaćin jednom ovako nesvakidašnjem događaju.

- Kina i BiH jesu geografski daleko, ali i ovaj događaj pokazuje da kultura zbližava ljude, te da je to jedan od najboljih načina za bolje upoznavanje i saradnju - kazao je Krsmanović, ocijenivši bliskim i prijateljskim odnose ove dviju zemalja.

Organizator izložbe, Kineska nacionalna slikarska akademija, nastoji, kako je rečeno, pokazati kako tehnika laviranog tuša, kao specifičan oblik kineskog slikarstva ide ukorak s vremenom, 'očitava' stvarnu svakodnevicu i duhovna propitivanja savremenog čovjeka, te, istovremeno, promovira ulogu umjetnosti u izgradnji humanije civilizacije.

Kao temeljni nositelj kineske kulture i historije, odraza ličnosti slikara i iskustva umjetnosti, slikarstvo laviranim tušem fokusirano je na slikanje slobodnom rukom i njime se pridaje velika pažnja subjektivnom duhovnom osjećaju i doživljaju svijeta.

Lavirani tuš (kinesko mastilo) je specifična tehnika u kojoj se osim linije koristi više likovnih elemenata (ton i tekstura), a izvodi se tako da se suhom četkom ispire naneseni namaz tuš koji se po potrebi nanosi ponovo. Tuš je mokra slikarska tehnika, koja se, pored kaligrafije, koristi u slikarstvu i za prikazivanje pejzaža, simbola, portreta...

Organizator izložbe "Zanos kistom" je Kineska nacionalna slikarska akademija, a njeno gostovanje u glavnom gradu BiH osigurano je posredstvom Ambasade Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.