DOGAĐAJI Festival će trajati od 28. septembra do 4. oktobra

MESS sutra otvara mađarska predstava "Imitacija života"

Publika će imati priliku pogledati 21 predstavu iz 12 zemalja

Fena /Avaz.ba
27.09.2019 13:44

Sa današnje pres-konferencije

Foto: N. Novaković

Predstavom mađarskog reditelja Kornéla Mundrucza "Imitacija života“, koja će biti izvedena u subotu, 28. septembra, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, bit će otvoren 59. Internacionalni teatarski festival MESS, čija je tema “fluidni život“,  koji se odvija u uvjetima stalne neizvjesnosti, javlja Fena.

Od 28. septembra do 4. oktobra publika će imati priliku pogledati 21 predstavu iz 12 zemalja, a ugostit će oko 400 umjetnika i umjetnica.

Na danas održanoj pres-konferenciji, o programu i značaju Festivala govorili su direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS Nihad Kreševljaković, umjetnički rukovodilac MESS.a Dino Mustafić te direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo Nermin Muzur.

Kreševljaković je istakao da Festival, kao jedan od najstarijih, zaslužuje poštovanje i podršku, a ukazao je i na njegov značaj za razvoj kulturnog turizma, zbog čega je zahvalio na podršci Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo.

Umjetnički rukovodilac Festivala Dino Mustafić kaže da sve predstave na ovogodišnjem Festivalu govore o fluidnosti života i da je to pokušaj da se odgovori kakav je to život i svijet u kojem živimo danas, kakav je život u neizvjesnosti, život ritma koji je dobrim dijelom srušio određene vrijednosti, a da se nisu uspostavile nove.

Predstave ovogodišnjeg Festivala, kako je naveo, bave se globalnim, aktuelnim problemima, od klimatskih promjena do esencijalnih problema s kojima se svijet susreće, porastom terorizma, nacionalizma, odnosa prema prošlosti...

Komentari

NA VRH