KULTURA

Premijera predstave „Porodični portret“: Priča o migrantima u napuštenim kućama

Publika će moći pogledati i dvije reprize 12. i 13. oktobra

Predstavu režirala Sabrina Begović-Ćorić. Avaz

Piše: A. Ka. / Avaz.ba

11.10.2019

Predstava “Porodični portret” priča priču o bračnom paru Fatimi i Saši, koji dolaze na vikendicu da prave zimnicu te u svojoj kući, koju nisu obišli godinu, zatiču Huseina, izbjeglicu iz Sirije. 

Njihove životne priče se u tom susretu prepliću i oni postaju utjeha jedni drugima u svijetu otuđenosti, nepravde, ratova i zla.




Većinu predstave čine žene

Predstava je nastala u produkciji Udruženja za afirmaciju žena kroz umjetnost i kulturu „Hava“, a prema autorskom tekstu Džejne Hodžić, a režira je Sabrina Begović–Ćorić. Uloge u predstavi “Porodični portret” igraju Dragan Jovičić, Amina Begović i student glume Faris Pinjo, kostimografkinja i scenografkinja je Adisa Vatreš-Selimović, asistentica kostima i scene je Monika Močević, grafički dizajn je povjeren Naidi Čelik, a producentica je Nejra Latić-Hulusić.

Većinu autorskog tima predstave čine žene, što nije slučajnost, nego izbor koji je u skladu s misijom Udruženja „Hava“, koje ima za cilj i afirmaciju bosanskohercegovačkih žena autorica.

Predstava će biti premijerno prikazana danas u prostorijama Mjesne zajednice Nahorevo. S obzirom na to da se predstava izvodi ambijentalno, kuća u kojoj se nalaze prostorije Mjesne zajednice u ovoj predstavi igra važan “lik”, kuću koja je mjesto stradanja, ali i mjesto katarze.

Prema riječima Džejne Hodžić, autorice teksta, “Porodični portret” je inspiriran događajima iz prošle godine, a tiče se privremenog useljavanja migranata u napuštene kuće domaćeg stanovništva radi traženja skloništa.

- Dramski tekst ”Porodični portret” počela sam pisati prije više od godinu, promišljajući o temi koja je u tom momentu bila jako aktuelna. Mislila sam da će problem izbjeglica i migranata u našoj zemlji biti riješen kada dođe do realizacije projekta, te da više neće biti ni potrebe govoriti o tome, međutim, u ovom momentu mi se čini da je ova tema još aktuelnija – kaže Hodžić.


Rane koje rat ostavlja

Rediteljica predstave Sabrina Begović–Ćorić istakla je da predstava priča priču o ranama koje rat ostavlja u ljudima i o šteti koju nanosi društvu i pojedincima.

- Ne možemo dati jednostavan odgovor kako izliječiti društvo, ali jedan od koraka je govoriti o tome kroz priče onih koji svaki dan žive s traumom koju je u njima prouzrokovala tragedija izazvana direktno ratnim dejstvima. Izbjeglice, koje, bježeći od rata u svojoj zemlji, prolaze kroz našu zemlju, izvlače na površinu te traume, tako reći otvaraju stare rane – kazala je Begović-Ćorić.

Udruženje „Hava“ realizira predstavu “Porodični portret” u partnerstvu s Općinom Centar, kroz saradnju s Centrom za kulturu i mlade, a uz podršku Fondacije za muzičke, likovne i scenske umjetnosti i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo. Udruženje „Hava“ posebno je zahvalno i Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo i KJKP GRAS-u na velikoj podršci projektu ustupanjem vanrednog minibuskog prijevoza za glumce i publiku na relaciji Sutjeska - Nahorevo.

„Porodični portret“ će nakon premijernog izvođenja publika moći pogledati i u dvije reprize 12. i 13. oktobra 2019. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.