PARIZ

Luvr u potrazi za najskupljom slikom na svijetu

Luvr: Priprema se za veliku Da Vinčijevu izložbu. Agencije

Avaz.ba

14.10.2019

Pariski muzej Luvr priprema se za veliku izložbu Leonarda da Vinčija (Vinci), za koju se očekuje da će biti veliki hit koji će privući stotine hiljada posjetilaca iz cijelog svijeta. 

Iako je do otvaranja ostalo još 14 dana, nije poznato hoće li biti izložena i najvažnija slika - Da Vinčijev "Salvator Mundi"? Leonardov portret Isusa kao spasitelja svijeta najskuplja je slika na svijetu, koja je 2017. na aukciji dosegla cijenu od 450 miliona dolara.

"Art Newspaper" objavio je da slika neće biti postavljena na izložbi u Luvru. Čini se da ni u čuvenom muzeju još ne znaju odgovor. Na pitanje novinara britanskog "Observera", glasnogovornica Luvra je rekla da su tražili posudbu slike "Salvator Mundi" za potrebe izložbe.

- Još nismo dobili odgovor i nemam daljnjih komentara - odgovorila je glasnogovornica.

Riječ je o jednoj od najslavnijih i najkontroverznijih slika. Tek u 20. stoljeću pripisana je Leonardu: dugo se smatralo da pripada školi Đovanija Boltrafija (Giovanni Boltraffi), slikara rane renesanse i Leonardovog učenika.

Slika je dugo smatrana djelom Đovanija Boltrafija (Giovanni Boltraffi), slikara rane renesanse i Leonardova učenika. Agencije

Prevareni oligarh

Baš tako je i prodata 1958. na jednoj aukciji u Londonu za cijelih 45 funti. Njujorški povjesničar umjetnosti i trgovac umjetninama Robert B. Simon kupio ju je 2005. za 1175 dolara i 2011. je ustvrdio da je sliku napravio sam Leonardo.

- Riječ je o stilu koji je nemoguće imitirati, jedinstvenoj ikonografiji i fenomenalnoj kvaliteti slikanja - ističe Simon za "Observer". 

Nije upitan kvalitet: pitanje je samo želi li je sadašnji vlasnik ispustiti iz ruku kako bi je vidjele hiljade drugih. Ruski oligarh Dmitrij Ribolovjev kupio ju je 2013. za 127,5 miliona dolara. Navodno je njegov savjetnik, švicarski biznismen Iv Buvije (Yves Bouvier), kupio sliku na privatnoj aukciji u "Sotheby’su" samo dan prije, za 83 miliona dolara.

Ribolovjev je rekao da ga je Švicarac na isti način prevario još za desetke slika te tužio britansku aukcijsku kuću "Sotheby’s" za učestvovanje u toj prevari koja ga je, kako tvrdi, koštala više od milijarde dolara.

Ribolovjev nije za sebe zadržao Leonardovog Isusa. Nagađalo se da je slika sada u vlasništvu kraljevske obitelji iz Abu Dhabija. Nagađalo se i da krasi skupu superjahtu saudijskog princa Muhammeda bin Selmana, prestolonasljednika, koji u svojoj zemlji drži u rukama sve uzde vlasti.

Sef u Švicarskoj

O slici i njenim putešestvijama ovih je dana objavio knjigu njujorški povjesničar umjetnosti Simon, koji je otkrio da pripada velikom Leonardu.

On kaže da pojma nema gdje je slika. Posljednje što je čuo jeste da je prije nekoliko mjeseci uskladištena na sigurno u nekom sefu za umjetnine u Švicarskoj. A hoće li se pojaviti u Luvru? Još su dvije sedmice da to saznamo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.