PREDSTAVA

“Kavkaski krug kredom” na užičkom 24. jugoslovenskom pozorišnom festivalu "Bez povoda"

Publika će tokom osam festivalskih dana imati priliku pogledati osam predstava iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske

Predstava je rađena po tekstu Bertolta Brehta. Arhiv

Avaz.ba

9.11.2019

U nedjelju, 10. novembra 2019. godine, u 19:30 sati na sceni Narodnog pozorišta Užice, u sklopu takmičarskog dijela 24. jugoslovenskog pozorišnog festivala “Bez povoda”, bit će izvedena predstava Narodnog pozorišta Sarajevo “Kavkaski krug kredom”. Predstava je rađena po tekstu Bertolta Brehta (Brecht), u režiji Paola Mađelija (Magelli), adaptaciju i dramaturgiju potpisala je Željka Udovičić-Pleština. 

Predstava je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Scene MESS.

''Kavkaski krug kredom'' jedan je od posljednjih, ali i jedan od najintrigantnijih komada Bertolta Brehta (1898.-1956.), dramatičara drugačijeg, pjesnika različitog, pripovjedača, režisera i teoretičara koji je pokrenuo i epski teatar, tog vražijeg pacifista koji je svojim kritičkim, društveno angažiranim djelom revolucionirao pozorište. Hrabrost izričaja, snaga eksperimenta i strastvenost angažmana osigurala mu je ne samo poziciju najistaknutijeg njemačkog dramatičara 20. stoljeća čija riječ jednakom snagom i danas odjekuje s pozornica iščitavajući nemilosrdno istinu o svijetu i vremenu, već i neosporan utjecaj na savremenu evropsku dramu. 

U predstavi igraju: Maja Izetbegović, Ermin Bravo, Ejla Bavčić, Ermin Sijamija, Aleksandar Seksan, Aldin Omerović, Vedrana Božinović, Mediha Musliović, Amra Kapidžić, Vedran Đekić, Miodrag Miki Trifunov, Merima Lepić-Redžepović, Dino Sarija, Nerman Mahmutović, Kenan Kojić kao muzičar, Isa Seksan kao Mihel, Ajla Branković, Hena Omerović, Dino Hamidović kao djeca. 

Predstavom „Nečista krv“ u izvođenju Narodnog pozorišta u Beogradu podignuta je zavjesa na 24. jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“, čiji je ovogodišnji slogan „Ko je junak našeg doba?“. 

Publika će tokom osam festivalskih dana imati priliku pogledati osam predstava iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, od kojih je sedam takmičarskih i jedna u čast nagrađenih. 

Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“ se zatvara u utorak, 12. novembra, dodjelom „Ardaliona“ i predstavom u čast nagrađenih „Kako život“ Narodnog pozorišta Užice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.