KULTURA

Kod Livna pronađena ostava oružja iz 8. stoljeća p. n. e.

Grepci nikad nisu sistemski arheološki istraživani, ali slučajno su otkriveni nalazi koji govore o važnosti ovog naselja

Ostava oružja iz 8. stoljeća p.n.e.. Mario Lončar

N. C./ Fena

15.11.2019

Na Grepcima u livanjskom naselju Prispu, gdje se danas nalazi katoličko groblje, tokom kraćeg zaštitnog arheološkog iskopavanja pronađena je ostava oružja iz 8. stoljeća p. n. e.

Kako je u ime Franjevačkog muzeja i galerije Gorica za Fenu kazala Marija Marić-Baković, istraživanja su rađena u septembru, nakon čega su uslijedila dodatna ispitivanja i analiza, dok su rezultati objavljeni u četvrtak, 14. novembra.

- Grepci nikad nisu sistemski arheološki istraživani, a tokom iskopa jedne porodične grobnice slučajno su pronađeni nalazi koji govore o važnosti koju je ovo naselje imalo od prahistorije, preko antike, do srednjeg vijeka - kazala je Baković.

Dodala je da se na obližnjem lokalitetu Luščiću kraj Prispa na Livanjskom polju razvilo bronzanodobno naselje, a tokom kasnijih razdoblja težište je prebačeno na Grepce. Na Grepcima je, kako kaže, nađena ostava oružja iz 8. stoljeća p. n. e., dok je rimska nekropola obližnjeg naselja u Vašarovinama bila smještena na padinama Grebaca. Tokom ranog srednjeg vijeka na Grepcima se razvilo naselje za čije je potrebe podignuta crkvica uz koju je nastalo groblje.

- Podatke o kasnosrednjovjekovnom naselju u Prispu na Grepcima nalazimo u povelji bosanskog kralja Stjepana Ostoje od 8. decembra 1400. godine, a u povelji bosanskog velikaša Hrvoje Vukčića Hrvatinića, među naseljima livanjske županije navode se i Grepci - istakla je Baković.

Uz to je dodala da je na Grepcima registrirano veće groblje sa 53 stećka, a ovim radovima istraženo je tek šest grobova sa 11 ukopa.

- U grobovima su nađeni dijelovi nošnje poput prstenja, ulomka kopče te novčić. Okvirno se radi o grobovima od 13. do 15. stoljeća, a prema rasporedu sačuvanih stećaka, jasno je da je riječ o groblju rasprostranjenom na velikom prostoru koje je do sada dislocirano savremenim grobnicama - kazala je Baković.

Njihovim istraživanjima utvrđeno je da su grobovi bili raspoređeni u redovima koji su se pružali od sjevera prema jugu djelimično prateći prirodni nagib terena.

- Nažalost, ipak je veliki dio groblja dislociran novovjekovnim grobovima na način da ne dobijemo nikakve arheološke podatke. Uspjeli smo istražiti dio srednjovjekovnog groblja, a nadamo se da će se istraživanje u budućnosti i nastaviti - naglasila je Baković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.