KULTURA

Otvorena izložba povodom Dana državnosti BiH

Zastupljeni su primarno klasični mediji, klasični izrazi i iskazi, skulptura, grafika, instalacija, crtež, slikarstvo

Fena

23.11.2019

Izložba povodom Dana državnosti BiH - Avaz
Izložba povodom Dana državnosti BiH - Avaz
Izložba povodom Dana državnosti BiH - Avaz
Izložba povodom Dana državnosti BiH - Avaz
Izložba povodom Dana državnosti BiH - Avaz
+2

Revijalna izložba Udruženja likovnih umjetnika BiH koja se tradicionalno postavlja povodom 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine otvorena je sinoć u galeriji "Colegium artisticum".

- Šezdeset umjetnika iz cijele Bosne i Hercegovine izložilo je svoje radove zarad jačeg i konkretiziranijeg glasa kulture, kulturnih djelatnika cijele Bosni i Hercegovini - kazao je direktor Udruženja likovnih umjetnika Danis Fejzić.

Više od 68 radova govori o važnosti kulture umjetnosti u BiH, ali, kako je Fejzić rekao, važno je iznova potencirati što se upravo na ovakvim izložbama, kada se obilježavao 25. novembar - Dan državnosti BiH, može primijetiti da je uistinu zastupljena cijela BiH.

- Zastupljeni su primarno klasični mediji, klasični umjetnički izrazi i iskazi, skulptura, grafika, instalacija, crtež, slikarstvo i mislim da definitivno, ovogodišnja postavka daje kvalitativan i kvantitativan uvid u sve ono što možemo zvati recentno stvaralaštvo u našoj Bosni i Hercegovini - naveo je on.

Autori ponaosob, u okviru svog izraza, poetskog tumačenja stvarnosti, svakidašnjice, reagiraju onako kako im je imanentno.

Jedna od takvih umjetnica je i Ilvana Kadijević, članica Udruženja likovnih umjetnika. Ona je izložila dva rada u pastelu koja su rađena tokom njenog boravka u Parizu.

- Revijalna izložba koju održavamo povodom 25. novembra - Dana državnosti BiH ima svoj renome i jedna je od najvažnijih izložbi koja ima svoju priču. I ja sam izložila svoju priču iz Pariza - kazala je Kadijević.

Izložba će biti otvorena do 13. decembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.