SARAJEVO

Oglasila se i Akademija nauka i umjetnosti BiH: Ogorčeni smo i nezadovoljni zbog nagrade Handkeu

Akademija nauka i umjetnosti BiH smatra da je izbor laureata za Nobelovu nagradu za književnost u 2019. godini sjenka na ugledu inače veoma cijenjene Švedske akademije

ANUBiH. Arhiv

N. C./ Avaz.ba

3.12.2019

Povodom odluke o dodjeli Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu oglasili su se iz Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine te su kazali da su uputili pismo Švedskoj akademiji i Nobelovom komitetu za dodjelu nagrada u kojem ta institucija upućuje izraze najdubljeg moralnog ogorčenja i nezadovoljstva odlukom Švedske akademije. 

- Handke je u toku najsurovije agresije na međunarodno priznatu, nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu i njen narod posjećivao našu domovinu. Uprkos ličnom uvidu u stvarno stanje i međunarodno konstatovanim činjenicama, je ipak bezrezervno za rat i ratne zločine optuživao žrtve, a ne agresorske snage. Zbog toga Akademija nauka i umjetnosti BiH smatra da je izbor laureata za Nobelovu nagradu za književnost u 2019. godini sjenka na ugledu inače veoma cijenjene Švedske akademije - navodi se u pismu ANUBiH.

Podsjećamo, nedavno je Nobelov komitet dodijelio  za 2019. godinu nagradu za književnost Petru Handkeu. On je austrijski knjiženik s bogatim opusom. Međutim, Hanke je izazvao kontroverze za vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji. On je kritizirao NATO i branio lik i djelo tadašnjeg predsjednika SR Jugoslavije, Slobodana Miloševića. Posjetio je Miloševića u zatvoru, a govorio je i na njegovoj sahrani. Zbog toga je žestoko kritiziran u inozemstvu, a u Srbiji višestruko nagrađivan. Postao je i počasni građanin Beograda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.