KULTURA

Oliver PI: Svaka generacija ima svoju borbu, u BiH je bio rat za demokratiju

On jei je redatelj, umjetnik, mislilac, kritičar društvenih zbivanja i aktivist

Oliver Pi. Fena

Fena

7.12.2019

Francuskom reditelju Oliveru Piu (Py) u Pozorištu mladih uručena je novoustanovljena nagrada "Susan Sontag" za kritičko mišljenje, a koju su ustanovili 'Sarajevo Fest umjetnost i politika' i Dejvid Rif (Davide Rieff), sin Susan Zontag (Susan Sontag).

Oliver Pi je francuski reditelj i direktor Festivala Avignon (Avinjon), jednog od najvećih i najvažnijih teatarskih festivala na svijetu. Oliver Pi je umjetnik, mislilac, kritičar društvenih zbivanja i aktivist. Objavio je brojne tekstove u francuskim novinama štiteći prava manjina. Piše i govori protiv rasizma i policijske brutalnosti. U svojim tekstovima štiti imigrante. Glasan je zaštitnik prava seksualnih manjina. Izrazit je protivnik ekstremnih desničarskih politika. Oliver Pi je kroz cijeli svoj profesionalni život primjer kritičkog mišljenja, izuzetnog umjetničkog stvaralaštva i ljudske čestitosti. 

Direktor festivala Haris Pašović podsjetio je da je u julu 1995. godine Oliver Pi pokrenuo protest umjetnika i štrajk glađu tražeći od francuskih vlasti da odmah intervenišu u Srebrenici i zaštite Bošnjake u Bosni i Hercegovini. Pašović je naglasio da je Pi velika evropska ličnost. 

U obraćanju nakon dodjele nagrade Oliver Pi istakao je da je rat u Bosni i Hercegovini prije svega bio rat između onih koji su željeli demokratiju i nekih koji to nisu željeli. Nije to bio, smatra Pi, etnički rat,već rat za demokratiju. 

Kako kaže boraveći u Sarajevu imao je priliku shvatiti to jer se susretao s nekim divnim ljudima. 

I danas dvadeset i više godina od tad možda neki mladi ljudi misle da ne trebaju više voditi političke borbe, ali one su, naglasio je Pi, uvijek potrebne. I svaka generacije ima svoju borbu.

Boriti se može, smatra francuski reditelj i predstavama, jer dobra predstava je uvijek politična na neki način. 

- Ima borbi u kojima možete uživati, ali u nekima ne, ne mora se uvijek biti žrtva. Nekad niste ni svjesni da je ono što radite, borba. Ne odustajte od života, živite - poručio je danas u Sarajevu Oliver Pi prvi dobitnik nagrade Susan Sontag. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.