OBILJEŽAVANJE

Udruženje “Proleter" Sarajevo čuvar tradicije i kulturnog naslijeđa

Učesnik je mnogih festivala širom Evrope, sjeverne Afrike, Azije i nosilac brojnih priznanja

Članovi RKUD "Proleter". Avaz

Avaz.ba

27.1.2020

Temelj identiteta i postojanja jedne države je u njenoj kulturno-historijskoj tradiciji, koju, nažalost, u našoj zemlji danas sve više zanemarujemo, nesvjesni da time zanemarujemo i sebe i svoju porodicu. Ipak, postoje i svijetli primjeri koji ne dozvoljavaju da naša kulturna baština padne u potpuni zaborav, koji je njeguju i održavaju u živoru. Jedan od njih je Radničko kulturno-umjetničko društvo “Proleter”, najstarije radničko društvo u BiH, osnovano 1905. godine, u vrijeme vladavine Austro-Ugarske monarhije. 

Svjedok je i sudionik mnogih političkih i društvenih događanja na prostoru naše zemlje i regije, ali je uvijek bio uz radnike te podržavao njihovu borbu za osnovna ljudska, socijalna i radna prava. Učesnik je mnogih festivala širom Evrope, sjeverne Afrike, Azije i nosilac brojnih festivalskih priznanja. Nosilac je i najvećih priznanja grada Sarajeva, Bosne i Hercegovine, te velikog broja zemalja širom Evrope i svijeta.


Članovi RKUD "Proleter". Avaz

Ove godine RKUD “Proleter” obilježava 115 godina postojanja. Povodom obilježavanja ovog zavidnog jubileja bit će realizirane različite kulturne i zabavne manifestacije, kao što su koncerti, predstave, promocije knjiga, te druženja za članove i prijatelje RKUD “Proleter”. Nedavno su imenovani Upravni i Nadzorni odbor, za predsjednicu Skupštine izabrana je Dafina Mujan, a za predsjednika RKUD „Proleter“ Sahudin Kačar, koji je ujedno i utemeljitelj i direktor BH Folk Festa.


Predsjednik RKUD “Proleter” Sahudin Kačar, utemeljitelj i direktor BH Folk Festa. Avaz

– Planirane aktivnosti za “Naših 115…” počele su promocijom knjige “Preko puta”, autorice Petre Balažič, članice dramske sekcije, koja je održana 18. januara. 2020. godine u prostorijama Društva. Pripremamo i cjelovečernji koncert, kojim ćemo obilježiti 115 godina rada Društva, a koji će biti održan 31. januara 2020. godine, u svečanoj sali RKUD “Proleter” (ul. Safeta Mujića 2), s početkom u 19:30h. Na koncertu će učestvovati sve sekcije, a gosti će moći uživati u bogatom programu – rekao je Sahudin Kačar, predsjednik Društva.


Članovi RKUD "Proleter". Avaz

Protekla godina je bila izuzetno uspješna za sve članove, koji već godinama, zajedničkim trudom i kontinuiranim radom doprinose razvoju Društva. Najmlađi folkorci su putovali u Istanbul, Pripremni ansambl je bio dio Međunarodnog festivala foklora u Lublinu, u Poljskoj, dok je Izvođački ansambl bio dio desetodnevnog Internacionalnog festivala folklora i kulture u Mađarskoj.

Tokom cijele godine RKUD „Proleter“ Sarajevo vrši upis novih članova u folklorne ansamble (Dječiji, Pripremni, Izvođački), Narodni orkestar, Vokalni ansambl, horske sekcije, dramski studio „Pro teatar“ i Plesni studio „Let’s Dance“. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.