SARAJEVO

Otvoren konkurs za prijave na "Talents Sarajevo 2020"

Kriza izazvana pandemijom COVID-19 čini misiju "Talents Sarajevo" još važnijom

SFF od 14. do 21. avgusta 2020.. Ilustracija

Fena /Avaz.ba

1.4.2020

Sarajevo Film Festival uputio je i ove godine poziv za talentirane filmaše i filmske kritičare iz regije da se prijave za "Talents Sarajevo", program koji će im pružiti priliku da se međusobno upoznaju i razmijene iskustva s nekim od najboljih filmskih stvaralaca i stručnjaka. Rok za prijave je 17. maj, saopćeno je iz SFF-a.

Od 15. do 20. avgusta ove godine, pod tematskim naslovom "New Beginnings", "Talents Sarajevo" okupit će perspektivne reditelje, producente, glumce, scenariste, direktore fotografije, montažere i filmske kritičare iz zemalja jugoistočne Evrope i južnog Kavkaza: Albanije, Armenije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Gruzije, Hrvatske, Kipra, Kosova, Mađarske, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Turske. 

Prilika za mlade. Ilustracija

U saopćenju je istaknuto da kriza izazvana pandemijom COVID-19 čini misiju "Talents Sarajevo" još važnijom. Dok zaraza pogađa i filmski sektor na načine bez presedana, filmski stvaraoci ne smiju ostati bez regionalnih platformi za networking i saradnju. To se posebno odnosi na pripadnike nove generacije, koji će u godinama koje dolaze igrati ključnu ulogu u obnovi regionalne kinematografije nakon udara pandemije.

Iz tog razloga efekti krize na filmsku branšu naći će se u fokusu ovogodišnjeg programa "Talents Sarajevo" pod naslovom "New Beginnings".

Ipak, kao i Sarajevo Film Festival u cjelini, "Talents Sarajevo" prilagodit će svoje aktivnosti okolnostima izazvanim pandemijom virusa te će konačnu odluku o načinu realizacije donijeti u narednom periodu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.