KULTNO MJESTO

Najposjećeniji dvorac na svijetu ponovo otvorio vrata za turiste

Prije uvođenja mjera izolacije Versaj je samofinansiranjem prihodovao 87 posto sredstava, od čega je čak 70 posto činio prihod od ulaznica

Dvorac Versaj. AFP

Avaz.ba

6.6.2020

Versaj, jedan od najposjećenijih dvoraca na svijetu, danas se otvara nakon više od 82 dana karantina koja je tom kultnom mjestu Francuske nanijela veliku ekonomsku štetu, posebno zbog izostanka američkih i turista iz Azije koji čine 30 posto posjetilaca.

Prije uvođenja mjera izolacije Versaj je samofinansiranjem prihodovao 87 posto sredstava, od čega je čak 70 posto činio prihod od ulaznica.

Od osam miliona posjetilaca godišnje, 80 posto ih je dolazilo iz inozemstva pa se tokom mjera karantina ekonomski model finansiranja potpuno urušio.

- Ministarstvo kulture svjesno je toga da Versaj, kao i Luvre, treba podržati država jer je u održavanje palače uključeno čak 68 raznih kompanija, među kojima su i one koje se bave specijaliziranim zanatima, poput malih tvrtki za proizvodnju svile iz Liona - pojasnila je direktorica Ketrin Pigard (Catherine Pégard).

Hiljadu radnika, od kojih neki žive na imanjima oko Versaja za vrijeme karantina radilo je uglavnom od kuće, danas će posjetioci moći ponovno istraživati dvorac te i uživati u muzičkim fontanama.

Dvorac Versaj od danas ponovo otvoren - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Pigard je kazala da će svakog sata vrtove, golemi park te dvorce Trianon i Marly moći obići 500 posjetilaca, što znači da će ih ukupno dnevno na širem području Versaja biti 4.500.

Napominje da je u junu prošle godine Versaj i okolinu dnevno razgledavalo oko 27.000 turista.

Obvezna je rezervacija ulaznica i nošenje maske za sve posjetioce starije od 11 godina. Svi će morati obilaziti dvorac u jednom smjeru kako bi se izbjegla mimoilaženja.

Dvadeset godina nakon oluje koja je poharala veličanstveni park dvorca Versej, ove je godine naglasak stavljen upravo na njegovu obnovu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.