PODRŠKA KULTURI

Grad Sarajevo i Umjetnička galerija BiH najavili realizaciju zajedničkih projekata

Razgovaralo se o zajedničkim projektima i planu da se za Dan državnosti BiH u saradnji sa Gradom Sarajevom otvori izložba u galeriji

Umjetnička galerija BiH ima preko 6.000 inventarskih jedinica podijeljenih u više zbirki. Grad Sarajevo

Avaz.ba

21.7.2020

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka sa zamjenicima posjetio je Umjetničku galeriju BiH, gdje im je Strajo Krsmanović, direktor ove muzejske institucije prezentovao aktuelne postavke, upoznao sa aktivnostima i projektima koji su u planu realizacije.

- Umjetnička galerija BiH je institucija državnog nivoa, ali i simbol Sarajeva kao glavnog grada. Ovaj najstariji i najznačajniji muzej umjetnosti čuva vrijedne zbirke moderne i savremene umjetnosti i kao takav mora biti dostupan svima - naglasio je Skaka.

Gradonačelnik Sarajeva je ukazao na spremnost Grada Sarajeva na saradnju, a posebno kroz realizaciju zajedničkih projekata u narednom periodu.

Također, izrazio je zadovoljstvo što je Vlada Kantona Sarajevo prepoznala značaj Umjetničke galerije BiH kao jedne od sedam institucija kulture koju će finansirati. 

- Važno je nesmetano funkcioniranje ovih institucija koje čuvaju i promoviraju naše historijsko kulturno naslijeđe - istakao je Skaka.

Umjetnička galerija BiH ima preko 6.000 inventarskih jedinica podijeljenih u više zbirki.

- Imali smo čast da danas ugostimo gradonačelnika i zamjenike i da zajedno prođemo kroz impresivne postavke i našu biblioteku - kazao je Krsmanović.

Razgovaralo se o zajedničkim projektima i planu da se za Dan državnosti BiH u saradnji sa Gradom Sarajevom otvori izložba u galeriji.

- Raduje me što je iskazana želja za promocijom naše institucije koja uistinu ima šta da pokaže - istakao je Krsmanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.