NAJPOSJEĆENIJI MUZEJ

Na današnji dan otvoren muzej Luvr u Parizu: Pođite u virtuelnu turu jednim od najvećih svjetskih muzeja

Ovaj muzej sadrži jednu od najbogatijih umjetničkih zbirki na svijetu

Muzej Luvr. AFP

Piše: A. M. / Avaz.ba

10.8.2020

Na današnji dan, 10. avgusta 1793. godine, otvoren je jedan od najvećih svjetskih muzeja - Muzej Luvr u Parizu.



Muzej Louvre nalazi se u središtu Pariza, na obali rijeke Sene, u zdanju nekadašnje kraljevske palate. Dvorište zgrade, u kojem se danas nalazi staklena piramida, leži na osi avenije Champs Élysées i time čini staro jezgro Pariza.



Ovaj muzej sadrži jednu od najbogatijih umjetničkih zbirki na svijetu. U njemu se nalazi više od 38.000 umjetničkih djela izloženih na 72.735 m², a procjenjuje se da bi posjetiocima trebalo oko pet sedmica da na odgovarajući način pregledaju sva djela.

Vrlo bogate muzejske kolekcije podijeljene su na osam odjeljaka: egipatski, bliskoistočni, grčki, etrurščanski i rimski antikviteti, te islamska umjetnost, slike, skulpture, predmeti primijenjenih umjetnosti, grafike i crteži. S preko osam miliona posjetilaca, Luvr je najposjećeniji muzej na svijetu.

U njemu se nalazi i zbirka umjetničkih predmeta, te neprocjenjiva galerija slika svih evropskih naroda i umjetničkih razdoblja do kraja 19. vijeka. Najpoznatije umjetničko djelo izloženo u Luvru je Da Vinčijeva slika Mona Liza.

Vašu virtuelnu turu možete započeti na ovom linku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.