USPJEH

"Quo vadis, Aida" Jasmile Žbanić proglašen najboljim stranim filmom na 57. Filmskom festivalu u Antaliji

Radnja filma govori o genocidu u Srebrenici, a glavni lik Aida radi kao prevoditeljica u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a.

Bh. ostvarenju prestižno priznanje. Anadolija

G. M. / Anadolija

11.10.2020

Film "Quo vadis, Aida" bh. redateljice Jasmile Žbanić, koji tematizira genocid u Srebrenici i koji je imao svjetsku premijeru u Veneciji, proglašen je najboljim stranim dugometražnim filmom na 57. Filmskom festivalu u Antaliji, javlja Anadolu Agency (AA).

Sinoć su dodijeljene nagrade na 57. Međunarodnom filmskom festivalu u Antaliji, te su proglašeni dobitnici glavne nagrade "Zlatna narandža".

Najboljim ovogodišnjeg festivala proglašen je film "Hayaletler" (Duhovi), autorice Azre Deniz Okyay. Nagradu za najboljeg glumca dobio je Ahmet Mumtaz Taylan, a nagradu za najbolju glumicu podijelilo je pet turskih glumica, Tugce Yolcu, Sureyya Kilimci, Elif Urse, Gulcin Kultur Sahin i Canan Atalay.

Potom su proglašena i najbolja međunarodna ostvarenja na ovogodišnjem festivalu, a najboljim filmom u ovoj kategoriji proglašen je "Quo vadis, Aida?", autorice Jasmile Žbanić.

Najboljim rediteljem proglašen je iranski filmski autor Massoud Bakhshi za film "Najduža noć", nagradu za najbolju mušku ulogu podijelili su Ali Sulmian i Salim Daw, a najboljom glumicom proglašena je Natasa Stork za ulogu u filmu "Priprema za partnerstvo na neodređeno vrijeme".

Ovogodišnji bosanskohercegovački kandidat za prestižnu nagradu Oscar film "Quo vadis, Aida?" svjetsku premijeru imao je u takmičarskom programu Venecijanskog filmskog festivala, nakon čega je prikazan i na Toronto Film Festivalu.

Radnja filma govori o genocidu u Srebrenici, a glavni lik Aida radi kao prevoditeljica u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a.

Glavne uloge u filmu ostvarili su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Johan Heldenbergh, Raymond Thiry, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Edita Malovčić. Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić (Deblokada, BiH), a film je realizovan u koprodukciji sa Coop99 (Austrija), Digital Cube (Rumunija) , N279 Productions (Holandija), Razor Film (Njemačka), Extreme Emotions (Poljska), Indie Prod (Francuska) i Torden Film (Norveška), u partnerstvu sa Radio-televizijom Bosne i Hercegovine, turskom TRT, njemačko-francuskom TV ARTE/ ZDF i austrijskom ORF.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.