KULTURA

Muzička arhitektura Ludviga van Betovena

Digitalna izložba Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore

Dvomjesečni proces je rezultirao sa devet konceptualnih rješenja. Ilustracija

A. M

10.11.2020

Arhitektonski fakultet Univerziteta Crne Gore, priredio je, uz podršku Ambasade Savezne Republike Njemačke u Podgorici, digitalnu izložbu "Muzička arhitektura Ludviga van Betovena" povodom obilježavanja 250 godina od rođenja velikog kompozitora, piše CdM.

Aktuelna situacija uslovljena virusom COVID-19, kao i proširene digitalne mogućnosti, opredijelile su da pripremljeni izložbeni materijal bude virtuelno smješten u konkretni fizički prostor konstruktivnog skeleta bivše fabrike "Radoje Dakić" u Podgorici, koji je inicijalno trebao da posluži kao ambijent za realizaciju klasične izložbe.

Virtuelna postavka, kao alternativni oblik izlaganja, u koncepciji prof. dr Svetlane Perović, dostupna je na linku: www.250yearsbeethoven.me

U okviru ovog projekta, studenti Arhitektonskog fakulteta su uz pomoć mentorskog tima u sastavu: prof. dr Svetlana K. Perović, MSc Ema Alihodžić Jašarović i Bojana Raspopović, svoj doprinos temi artikulisali ka interdisciplinarnom i interaktivnom tretmanu dva snažna polja djelovanja, arhitekture i muzike, a krajnji cilj je bio "dekomponovanje" i prevođenje izabranih sekvenci stvaralačkog opusa Betovena na polje arhitekture i arhitektonskog jezika.

Dvomjesečni proces je rezultirao sa devet konceptualnih rješenja, rađenih individualno ili u timu, a koji integrišu grafičke radove sa pratećim tekstualnim eksplikacijama, izložbene panoe, te audio-vizuelne doprinose kratkog formata. Prezentacija studentskih radova upriličena je u dvojezičnoj formi, u digitalnom formatu i kao prva virtuelna izložba realizovana u organizaciji Arhitektonskog fakulteta u Podgorici.

Audio-vizuelnom sadržaju moguće je pristupiti preko YouTube kanala Arhitektonskog fakulteta u Podgorici, a kompletan izložbeni materijal dostupan je na internet stranici Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.