FESTIVALI

Oliver Frljić, Goran Bogdan i Kornelj Mundurco na ovogodišnjem Postfestu

Cijeli program moći će se gledati na web stranici postfest.ba

Pozorišni studentski festival Postfest: Od 17. do 20. decembra. Promo

L. K. P.

14.12.2020


Pozorišni studentski festival Postfest, u organizaciji studenata Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, ove godine će se održati u online formatu, u periodu od 17.  do 20. decembra, a u edukativni program dolaze velika rediteljska i glumačka imena.

Postfest će ove godine ugostiti pozorišnog reditelja Olivera Frljića, inače jednog od najvećih reditelja današnjice koji aktivno radi u Europi a čije predstave rijetko igraju u Bosni i Hercegovini a kada igraju onda izazivaju veliku pažnju i bivaju zabranjene.  Pored Frljića, u edukativnom program će biti Goran Bogdan koji je nominiran za najveću evropsku nagradu EFA, glumac koji ima uspješnu karijeru a iza sebe niz glavnih uloga na televiziji, filmu i pozorištu.

U program će, kao najveće ime, biti Kornelj Mundurco (Kornel Mundruczo), pozorišni reditelj koji je trenutno zaposlen u berlinskom Volksbuhne, filmove je premijerno prikazivao na festivalima u Kanu i Veneciji, a film će mu premijerno uskoro biti emitovan na Netflixu. Također, u programu će biti kasting direktorica Timka Grin koja sarađuje sa najvećim kasting direktorima u svijetu i radila je na filmovima "Skyfall", "A Perfect Day"…


Postfest: U online formatu. Promo

-Zahvalni smo na mogućnosti da i ove godine imamo velika imena iz pozorišne i filmske industrije. Vjerujemo da je ovo način na koji možemo oplemeniti naše obrazovanje i biti u korak sa svijetom - izjavio je Zlatko Sofović, direktor festivala


U fokusu festivala jeste studentski dramski tekst. Za regionalnu publiku bit će prikazana scenska čitanja tri studentska teksta. Tekstovi su sa Akademije dramskih umjetnosti Zagreb, Fakulteta dramskih umetnosti Beograd i  Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, a čitat će ih dvanaest studenata i studentica glume sa Akademija iz Zagreba, Banja Luke, Tuzle, Sarajeva, Novog Sada, Beograda i Cetinja. Javna čitanja vodit će studentice treće godine režije sarajevske akademije.  Cijeli program moći će se gledati na web stranici postfest.ba.


Festival su podržali Pro-Budućnost (USAID, CRS),  BH Telecom, Schuler Helfen Leben, Ministarstvo Kulture i Sporta Kantona Sarajevo, Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo,  i CKM i Općina Centar Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.