AKTIVNOSTI

Muzička akademija: Počinje ciklus kreativnih radionica "Podijelimo znanje"

Projekat od velikog značaja

Projekat od velikog značaja. ARHIV

A.F. / Fena

15.12.2020

Završnica ovogodišnjeg izdanja Ciklusa kreativnih radionica Podijelimo znanje održati će se od 14. do 18. decembra u organizaciji Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu (MAS). Odsjek za muzičku teoriju i pedagogiju je u saradnji s Odsjekom za klavir, harfu, udaraljke i srodne instrumente i Centrom za muzičku edukaciju pripremio niz radionica koje će u formi ciklusa webinara, putem Microsoft Teams platforme, predstaviti pozivna predavanja, pijanistički masterclass, studentsku tribinu, te teorijsko-koncertno predstavljanje interdisciplinarnog naučno-umjetničkog istraživanja.


Kreativne radionice

Te aktivnosti osmišljene su i objedinjene projektom “Razvoj kompetencija studenata muzike i realizacija sistema cjeloživotnog učenja u muzičkom obrazovanju kroz Ciklus kreativnih radionica Podijelimo znanje”, koji je 2019/20. godine podržalo i finansijski potpomoglo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, prepoznavši ga kao projekt od posebnog značaja.

Osnovna ideja projekta, začeta školske 2016/17. godine, bila je da potakne studente muzike na kreativno (muzičko) mišljenje i ponudi im prostor u kojem mogu djelovati samostalno ili u suradnji s kolegama, stjecati i proširivati svoja znanja o muzici, vezujući ih za srodne oblasti i promatrajući ih iz različitih aspekata. Od prvog izdanja projekta u maju 2017. godine, kad je proveden u formi kreativne studentske radionice, kroz svoja četiri izdanja prerastao je u ciklus radionica u nekoliko programski osmišljenih okvira, te u ovoj sedmici ulazi u svoje veliko finale.

U prethodnom periodu su u okviru programa Podijelimo znanje – Studenti MAS u gostima, studenti Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu gostovali na međunarodnim studentskim forumima u zemljama regiona (R Srbija, R Hrvatska), te razmijenili svoja znanja o muzici s učenicima srednjih muzičkih škola u Bosni i Hercegovini u koje su putovali zajedno sa svojim profesorima (Mostar, Zenica i Bihać). Alumnus Muzičke akademije, uspješni gitarista i profesor Srednje muzičke škole Sarajevo mr. Boško Jović je pak gostovao u okviru radionice Podijelimo znanje – Alumni Edition. Program Podijelimo znanje 2019/20 – Iz druge perspektive omogućio nam je saradnju s vodećim stručnjacima iz oblasti pedagogije, andragogije, sociologije, grafičkog dizajna i fotografije: samo u prethodnoj akademskoj godini svoja bogata znanja i iskustva s našim studentima podijelili su prof. mr. Bojan Hadžihalilović (Akademija likovnih umjetnosti UNSA), koji nas je temom Greetings from Sarajevo 1993 u prostoru Galerije 11/07/95 podsjetio na važnost kulture sjećanja, i prof. mr. Damir Šagolj (Akademija scenskih umjetnosti UNSA), čija nas je tema Kompozicija, principi i dekonstrukcija inspirisala i dodatno učvrstila u uvjerenju da je upravo umjetnost ta koja nam otvara oči, pokazuje pravi put i u stanju je mijenjati društvo u kojem živimo.


Izazov i iskustvo

Ova sedmica kao centralno dešavanje projekta donosi Internacionalnu kreativnu studentsku radionicu Podijelimo znanje 2020, koja će 17. i 18. decembra omogućiti online susret studenata iz Crne Gore, R Srbije, Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine, u okviru kojih će studenti prezentirati svoja razmišljanja o teorijskim, pedagoškim i izvođačkim aspektima muzike. Uz to, organizirat će i Okrugli sto, na kojem će diskutovati o izazovima i iskustvima „nove normalnosti“ u kontekstu muzičke profesije u doba pandemije.

Novo izdanje radionice Podijelimo znanje – Alumni Edition će voditi muzikologinja dr. Esma Cerkovnik, mlada naučnica koja je nakon završenog master studija na Odsjeku za muzikologiju i etnomuzikologiju MAS doktorska istraživanja uspješno privela kraju na Univerzitetu u Zürichu, gdje je trenutno zaposlena kao asistentica prof. dr. Laurenza Lüttekena na Muzikološkom institutu UZH. Cerkovnik će 18. decembra u 13.30 sati održati tematsko predavanje “...et nos immutabimur“ – Muzika i konverzija u Rimu prve polovine 17. stoljeća. Ovaj događaj će moderirati muzikologinja prof. dr. Fatima Hadžić, a navedenom organizacionom timu u realizaciji ovog događaja priključio se i Odsjek za muzikologiju i etnomuzikologiju MAS, te Muzikološko društvo FBiH.

Iznenađenje ovogodišnjeg izdanja predstavlja programski okvir Podijelimo znanje 2020 – Piano Edition, u sklopu kojeg će 15. i 16. decembra biti masterclass najistaknutijeg srbijanskog pijaniste svoje generacije prof. mr. Vladimira Miloševića.

Ovaj će program zaokružiti uvaženi pijanista, alumnus i profesor Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu mr. Omer Blentić, koji će 16. decembra 18.00 sati predstaviti dio svojih interdisciplinarnih doktorskih istraživanja u formi spoja teorijskog predavanja Teorijski i interpretativni aspekti zaboravljenog majstorstva umjetnosti i pedagogije za klavijaturne instrumente iz 16. stoljeća u Španiji i koncerta djela Antonija de Cabezóna.

Sve radionice Ciklusa mogu se pratiti putem live streama na zvaničnoj facebook stranici VIDEO Od sutra do petka, 18. decembra, 15 minuta prije početka svake sesije, na istom linku će biti objavljeni linkovi za pristup, najavljuje organizator. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.