"PARIŠKE MUMIJE"

Priča o odlasku u Pariz: Izložba Milomira Kovačevića Strašnog

Osim toga, uz fotografije je predstavljen i poseban autorski tekst Strašnog o njegovom odlasku u Pariz, kao i prvih nekoliko mjeseci koje je proveo u glavnom gradu Francuske

Jedna od fotografija s izložbe. JU Srednja škola primijenjenih umjetnosti

A. K.

22.2.2021

Srednja škola primijenjenih umjetnosti Sarajevo predstavlja online izložbu "Pariške mumije" poznatog sarajevskog fotografa Milomira Kovačevića Strašnog.

U postavku je uvršteno 30 fotografija koje su odabrale učenice Farah Muftić i Irna Šehović, a izložbu je moguće pogledati na zvaničnoj Facebook stranici srednje škole. 

Uz fotografije je predstavljen i autorski tekst Strašnog o njegovom odlasku u Pariz, kao i prvih nekoliko mjeseci koje je proveo u glavnom gradu Francuske.

- Nakon 1.007 dana provedenih u ratnom Sarajevu i tri sedmice provedene u Zagrebu, čekajući papire za Francusku, 22. janaura 1995. godine, došao sam u Pariz. Ostavši sam, bez para i prijatelja, bez znanja francuskog, krenuo sam upoznavati Pariz. Hodao sam tako danima i noćima i otkrivao ljepote novog okruženja. Pješačio sam od sjevera do juga, s istoka na zapad, tridesetak kilometara dnevno, uglavnom sigurnim rutama, velikim bulevarima da se ne bih izgubio, što bi u to vrijeme predstavljalo problem (vrlo često sam izlazio van mape grada koju sam nosio sa sobom), jer tada nisam govorio francuski jezik i teško bih se mogao orijentisati i vratiti na sigurne staze - piše Strašni.

U galeriji škole će biti postavljene sve fotografije, njih 53, u maju ove godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.