ŽENA TOKOM RATA

U Sarajevu sutra premijera bosansko-francuskog filma "Te mračne noći"

Film se bavi ženom fokusiranom na lični emotivni problem usred rata, u ekstremnim okolnostima

Današnja press-konferencija. Fena

Fena

22.2.2021

Igrani film "Te mračne noći“ režisera Francoisa Lunela, u bosansko-francuskoj koprodukciji, bit će premijerno prikazan sutra u Sarajevu u kinu Miting Point (Meeting Point).

Naredna projekcija će biti dan kasnije, 24. februara.

Premijeru organiziraju Francuski institut i Ambasada Francuske u Bosni i Hercegovini.

Povodom premijernog prikazivanja, režiser Lunel i drugi akteri, bosanski glumci, obratili su se danas na press-konferenciji.

Borba za „normalni“ život

Objašnjavajući siže filma, režiser je podsjetio na njegov boravak u Sarajevu svih ratnih godina, kada je svjedočio koliko se žene bore za "normalni“ život u ekstremnim okolnostima i očuvanje svega što je iole pozitivno u njihovom svjetonazoru.

Po završetku rata, Lunel je otišao pa se 1999. godine opet vratio u Sarajevo i tada čitao u novinama o ženi koja je u džepu odjeće poginulog muža našla papirić koji će joj uzburkati život.

Režiser je u filmu „Te mračne noći“ progovorio upravo o takvoj ženi koja usred ekstremno brutalnog rata, u donesenoj joj odjeći supruga, borca poginulog na ratnoj liniji, pronalazi paklicu cigareta obmotanu parčetom papira s ispisanom porukom koja će poremetiti njenu svakodnevicu i usred rata je baciti u dilemu - da li je prevarena žena?

Tako će ona dospjeti u paradoks privatnog košmara i ekstremno teških spoljnih okolnosti u kojima mora odgajati maloljetnog sina i nadasve ostati "normalna“.

Francois Lunel je na današnjoj press-konferenciji kazao da se ovom temom pozabavio jer generalno smatra da kinematografija nije posvetila dovoljno pažnje o temi - žena tokom samog rata.


Nina Đogo o ulozi

Glumica iz njegovog filma Nina Đogo govorila je o posvećenosti glumaca i kompletnog tima prilikom rada na filmu, za razliku od njenih vanjskih iskustava da akteri realiziraju uloge poslovično, ali ne unose emocije u cijeli posao.

- Ovdje je drukčije, to je specifično, radimo kao da nam je prvi i zadnji put, a kad vidimo finalni proizvod, srce je kao kuća - rekla je ova glumica.

Također je kazala da se film „Te mračne noći“ bavi ženom fokusiranom na lični emotivni problem usred rata, u ekstremnim okolnostima.

Nedim Lakača je u ostvarenju „Te mračne noći“ prvi put ikada igrao na filmu te je ispričao da se desetak godina prije poznavao s režiserom, ali kad mu je ponuđena uloga, bio je iznenađen. Lunel je, međutim, u zamišljenoj ulozi vidio isključivo njega, iako po vokaciji nije glumac.

- Mislim da je ipak sve urađeno kako treba - kazao je Lakača uoči sutrašnje premijere.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.