OPĆINA CENTAR

U znak sjećanja na Čička bit će otvorena izložba "Negdje na kraju u zatišju"

Tokom višegodišnje saradnje sa grupom Indexi napisao je tekstove za neke od kultnih pjesama, poput ove po kojoj je nazvana izložba

Želimir Altarac Čičak. Arhiva

A. K.

4.5.2021

U nedjelju, 9. maja, povodom obilježavanja Dana Općine Centar u Galeriji Centra za kulturu i mlade Općine Centar bit će otvorena izložba posvećena Želimiru Altarcu Čičku pod nazivom "Negdje na kraju u zatišju".

Autorica izložbe je Amina Abdičević, producentica je Edina Gugać, a za dizajn izbožbe je zaslužan Emir Operta. Iz Općine Centar je najavljeno da će izložba biti otvorena u 18:00 sati, 9. maja. Svi zainteresirani će izložbu moći pogledati od 10. do 31. maja, svakim radnim danom u periodu od 9:00 do 16:00 sati.

Želimir Altarac Čičak je jedan od najznačajnijih i najutjecajnijih utemeljitelja sarajevske muzičke scene, pionir disk džokejstva, novinar, urednik i voditelj mnogih popularnih radio i TV emisija.

Pozivnica. Općina Centar

Tokom višegodišnje uspješne saradnje sa grupom Indexi napisao je tekstove za neke od kultnih pjesama ove sarajevske pop grupe kao što su: "Negdje na kraju u zatišju" i "Svijet u kome živim". Od 1977. do 1982. godine subotom i nedjeljom u sarajevskoj “Slozi”predstavljao je nove rock sastave. Kao gosti njegovog šou programa, u prepunoj dvorani, kalila se jedna nova generacija sarajevske pop-rock škole, predstavljajući se prvim autorskim radovima i izvođačkim umijećem.

Kao promotor sudjeluje i u organizaciji najvećeg sarajevskog spektakla, nastupa irskih rock zvijezda, grupe U2, održanog na stadionu Koševo - Asim Ferhatović Hase 23. septembra 1997. godine, kao i muzičko sportskog spektakla akcija za mir “Susret srca”, odnosno prvog susreta reprezentacije pjevača Italije i BiH održanog 19.oktobra 1998. na prepunom stadionu Grbavica.

Za svoj rad je dobio mnoga priznanja, te je osnivač i prvi predsjednik Komisije za kulturu pri Općini Centar Sarajevo 2010. godine.

Podsjećamo, Čičak je preminuo 27. marta 2021. godine od posljedica zaraze koronavirusom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.