SARAJEVO

Promocija knjige "Tunjo" Ruždije Adžovića

Čitaoci će imati priliku saznati mnoge do sada nepoznate činjenice o kojima je profesor Filipović prvi put govorio tokom naših višemjesečnih razgovora, naglašava Adžović

Rahmetli akademik Filipović u razgovoru s Adžovićem. Avaz

Z. Karić

5.7.2021

Nova knjiga Ruždije Adžovića „Tunjo - Razgovori s Muhamedom Filipovićem”objavljena je u izdanju „Buybooka“. To je šesta knjiga ovog bh. novinara, publiciste, književnika i nekadašnjeg urednika u „Dnevnom avazu“. Knjiga će biti promovirana u okviru Međunarodnog festivala književnosti „Bookstan“ u srijedu, 7. jula, s početkom u 12.15 sati.


Dvije decenije

Prema Adžovićevim riječima, knjiga je rezultat njegovih višemjesečnih namjenskih razgovora s akademikom Muhamedom Filipovićem.

- Imao sam privilegiju da gotovo dvije decenije, na različite načine, sarađujem s profesorom Filipovićem. On je bio i recenzent jedne od mojih knjiga, učestvovali smo zajedno i na promocijama knjiga nekih značajnih bh. književnika, a život je nekako htio da smo se često privatno družili jer smo imali dosta zajedničkih prijatelja. Ova knjiga je prirodan slijed tog našeg dugogodišnjeg poznanstva i saradnje i čast mi je što mi je profesor Filipović ukazao povjerenje i omogućio da uradim ovu, meni veoma značajnu knjigu - kazao je Adžović.

Nova knjiga "Tunjo" bit će promovirana u srijedu. Avaz

Ispovijesti profesora

Dodaje da je riječ o svojevrsnoj ispovijesti profesora Filipovića, njegovom svjedočenju o ljudima, okolnostima i događajima koji su bili presudni za dešavanja u BiH u njenim raznim historijskim periodima, s posebnim osvrtom na period agresije na BiH.

- Čitaoci će imati priliku da iz ove knjige saznaju mnoge do sada nepoznate činjenice o kojima je profesor Filipović prvi put govorio - istakao je Adžović.

Na promociji knjige s autorom Ruždijom Adžovićem razgovarat će novinar, publicista i reditelj Jasmin Duraković.


U planu knjiga o Abdulahu Sidranu

Nakon knjige o Muhamedu Filipoviću i prethodno knjige „Kilibarda - Sarajevki dani“, Ruždija Adžović planira uraditi knjigu, u istoj formi, s akademikom i pjesnikom Abdulahom Sidranom.

Nedavno je Adžovićev roman „Ogrlica iz Šanliurfe“, koji je doživio četiri izdanja u BiH, objavljen u Turskoj, na turskom jeziku. Uskoro završava i svoj novi roman radnog naslova „Sjena Sergeja Jesenjina”.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.