SAOPĆENJE

Udruženje filmskih radnika BiH: Skandalozna odluka Fondacije za kinematografiju, nije podržala projekte krucijalne za promociju bh. kinematografije

Potpuno je nevjerovatno da u godini kada je bh. film nominiran za nagradu Oskar, Udruženje filmskih radnika koje je organizacija licencirana da kandidira film u ime BiH, ne dobije podršku za kandidaturu, navodi se, između ostalog, u saopćenju

Udruženje filmskih radnika BiH uputilo saopćenje. Ilustracija

N. Aj.

4.8.2021

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine uputilo je saopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti:

- Fondacija za kinematografiju je u petak 30. jula 2021. objavila Odluku o izboru korisnika sredstava Fondacije za kinematografiju po provedenom Javnom pozivu za izbor korisnika sredstava Fondacije za kinematografiju za pozicije sufinansiranja komplementarnih djelatnosti za 2021. godinu koja je skandalozna.

Odluka je užasnula filmsku zajednicu koja ionako radi u izuzetno teškim uslovima.

Godina kada je bh. film nominiran za Oskara

Udruženje filmskih radnika FBiH, kao strukovna organizacija koja kontinuirano i sustavno radi na promociji bosanskohercegovačke kinematografije i bosanskohercegovačkih filmskih radnika i radnica od 1951. godine, ovom Odlukom podržano je sa iznosom od ukupno 500KM i to samo za finansiranje manjeg dijela jednog projekta, a to je godišnja nagrada Ivica Matić.

Odluka je nezakonita jer nije donesena u skladu s uslovima propisanim Pravilnikom i Odlukom o usvajanju Programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava “Transfera za kinematografiju” utvrđenog budžetom Federacije BiH za 2021. godinu Federalnom ministarstvu kulture i sporta broj 451/2021 od 18.3.2021.godine („Odluka Vlade FBiH“). Udruženje filmskih radnika je na ovaj Javni poziv prijavilo 11 projekata sa urednom dokumentacijom, a naglašavamo da se radi o projektima s dugogodišnjom tradicijom i projektima od krucijelnog značaja za bosanskohercegovačku kinematografiju.

Potpuno je nevjerovatno da u godini kada je bh. film nominiran za nagradu Oskar, Udruženje filmskih radnika koje je organizacija licencirana da kandidira film u ime BiH, ne dobije podršku za kandidaturu. Udruženje za nagradu Oskar svake godine kontinuirano kandidira po jedan bosanskoherceovački film u skladu s Pravilima Akademije, što je Udruženje učinilo i kada je Danis Tanović osvojio Oskara za "Ničiju zemlju", a i sada kada je Jasmila Žbanić s filmom "Quo vadis, Aida?" bila nominirana. Fondacija Udruženje, baš ove godine nakon takvog uspjeha, nagrađuje tako što za rad na kandidaturi daje 0 KM. Prijava bosanskohercegovačkog kandidata za Nagradu Američke akademije podrazumijeva redovnu i zahtjevnu komunikaciju i dosta rada, te je ova odluka Fondacije neprihvatljiva.

Jedini u regiji

Udruženje filmskih radnika članica je dvije najveće i najvažnije evropske organizacije za promociju evropske kinematografije, Film New Europe i European Film Promotion, čija članarina iznosi ukupno 8.800KM godišnje, a Fondacija za kinematografiju prvi put ove godine nije prepozala značaj članstva u ovakvim svjetski priznatim oranizacijama za bh. kinematografiju i autore i autorice, te ova članstva nije podržala. Time je Fondacija direktno ugrozila članstvo BiH u ovim organizacijama kao i pristup našim filmskim radnicima svim programima koje ove organizacije nude.

Udruženje upravo finalizira organizaciju 16. po redu BH Film programa na kojem će tokom Sarajevo Film Festivala prikazati 52 filma, od toga 33 svjetske premijere i ugostiti studente filma iz cijele Bosne i Hercegovine. Ni ovaj projekat nije podržan iako je jedini koji okuplja sve profesionalne filmove snimljene tokom godine i bitna je stepenica za plasman filmova na Sarajevo Film Festivalu. Baza BH Filma kao prva i jedina biblioteka filma, koja sadrži sve važne informacije o bosanskohercegovačkim filmovima i autorima od 1947. do danas i služi kao jedini dokument za očuvanje kataloških materijala bh. filma, također nije podržana.

Napominjemo da smo jedini u regiji koji imaju ovakvu bazu podataka, te smo često primjer pozitivne prakse na filmskim susretima. No, to našoj Fondaciji očito nije važno ove godine. Projekat European Film Challenge, koji sufinansira MEDIA/ Kreativna Evropa već pune tri godine, što dovoljno govori o važnosti i kvalitetu projekta, nije podržan, te je također ugrožen, jer Udruženje nije od Fondacije dobilo potrebna dodatna sredstva da bi uopće bilo konkurentno za prijavu na konkurs Kreativne Evrope za narednu godinu.

Ponižavajuće za filmske radnike

Ovo su samo neki od projekata Udruženja filmskih radnika za koje Fondacija za kinematografiju ove godine nije izdvojila niti jednu konvertibilnu marku. Postoji niz drugih projekata koji su važni za promociju bh. filmova u inostranstvu koji također nisu podržani, a među kojima su: BiH Looks Around Film Festival u Bottropu, učešće BiH na FestivalScope, promocija bh. filma na filmskim festivalu u Cannesu, Katalog snimajućih lokacija u Bosni i Hercegovini itd.

Jedini podržani projekat je dodjela strukovne nagrade „Ivica Matić“. Ovaj projekat je Odlukom Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju podržan sa simboličnih 500 KM, što nije dovoljno ni za izradu nagrade i što je ponižavajuće za sve filmske radnike i radnice koji u izuzetno teškim okolnostima prave filmove.

Napominjemo da je Fondacija od svoga postojanja 2003. godine prepoznavala rad Udruženja i podržavala projekte. Udruženje nikada nije tražilo potpuno finansiranje svojih projekata, ali ovakav način ignorisanja svih projekata koji se godinama njeguju i koji su važni za bh. kinematografiju je nečuveno i skandalozno, jer pokazuje da institucija koja treba da se brine o upravo takvim projektima čini sve da ih ugasi.

Udruženje je već upozoravalo da bi se ovo moglo desiti i dovodilo u pitanje novoizabrani Upravni odbor Fondacije u januaru ove godine, čiji rad sada vodi ka urušavanju temeljnih vrijednosti Bosne i Hercegovine.

Upravi odbor Fondacije za kinematografiju ovakvom Odlukom kažnjava kompletnu bosanskohercegovačku kinematografiju i profesionalne bh. filmske radnike i radnice i pokazuje da Fondacija ne želi da vodi brigu o autorima, saradnicima, o članstvima u međunarodnim organizacijama, o projektima koji imaju za cilj da promoviraju sve filmske autore - zaključeno je u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.