UMJETNOST

Počinje 12. Balet fest u Sarajevu: Održat će se od 17. do 28. Septembra

Nadam se da ćemo se vratiti teatru u pravom smislu te riječi, kazala je direktorica Papo

Dino Mustafić i Edina Papo. S. ŠANTIĆ

Piše: S. Šantić

7.9.2021

Balet Fest Sarajevo bit će održan od 17. do 28. septembra 2021. godine, a tim povodom danas je u Narodnom pozorištu Sarajevo održana i press konferencija.

Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, kazao je kako su ovakvi festivali, poput Balet festa, neophodni Bosni i Hercegovini.

- Po prirodi dužnosti, Narodno pozorište Sarajevo će nastaviti da bude parner ovako jednog važnog i jedinstvenog festivala. Ovo je jedini fedlstival baleta koji imamo u BiH. Balet kao umjetnost se nalazi u jednoj teškoj poziciji. Ovakvi festivali su nam nužno potrebni - kazao je Mustafić.

Dodaje da Balet fest ulazi u ozbiljne godine postojanja, ali da je također veoma važno da bude i više cijenjen i podržan.

- Ovaj festival ulazi u ozbiljne godine postojanja i volio bih da bude više podržan, prvenstveno u finansijskom smislu. Nekako, život se vratio, a hram kulture na Obali postaje dom umjetnika. Nadam se da ćemo sledeće godine imati cjelokupan program - zaključuje Mustafić.


S današnje press konferencije u Narodnom pozorišu Sarajevo. S. ŠANTIĆ

Direktorica festivala, Edina Papo najavila predstave, umjetničke izložbe i goste koji će uveličati ovaj festival.

- Ovogodonjišnji 12. Po redu Balet fest protiče u znaku pandemije i željom da pandemije što prije prođe. Primorani smo bili prilagoditi program epidemiji - kazala je na press konferenciji Papo.

- Imat ćemo izložbu posvećenu najvećim baletnim umjetnicima, Katarini Kocki i Antonu Mariniću. Zadužili su nas da se sjećamo njih - dodaje ona.

Direktorica je također najavila da će tri predstave biti održane u online formatu, te da su prava poslastica za ljubitelje baletne umjetnosti.

- Nadam se da ćemo se vratiti teatru u pravom smislu te riječi - zaključila je Papo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.