ODLUČENO NA SJEDNICI

Josip Pejaković izabran za predsjednika Umjetničkog savjeta NPS-a

Ostali članovi Umjetničkog savjeta su Minka Kamberović, Ivica Šarić, Darko Lukić, Adema Pljevljak Krehić, Ejla Bavčić i Tamara Ljubičić

Josip Pejaković. Avaz

N. Aj.

18.9.2021

Jučer je održana konstituirajuća sjednica Umjetničkog savjeta Narodnog pozorišta Sarajevo. Za predsjednika Umjetničkog savjeta NPS izabran je Josip Pejaković, prvak Drame Narodnog pozorišta, koji je rođen u Travniku 1948., gdje je pohađao osnovno i srednje obrazovanje.

U Sarajevu je završio Dramski studio u klasi Kaće Dorić i Josipa Lešića. Diplomirao ulogom Tuzenbaha u predstavi "Tri sestre Čehova" i ulogom Filtosa u "Koncertu u jajetu Arbala", u režiji Kaće Dorić. Od 1969. stipendista je Narodnog pozorišta Sarajevo, gdje je od 1970. bio u stalnom angažmanu. U svojoj plodnoj umjetničkoj karijeri ostvario je veliki broj uloga, a dobitnik je i brojnih nagrada.

Ostali članovi Umjetničkog savjeta su Minka Kamberović, Ivica Šarić, Darko Lukić, Adema Pljevljak Krehić, Ejla Bavčić i Tamara Ljubičić.

Minka Kamberović. NPS

Minka Kamberovović bila je primabalerina Narodnog pozorišta Sarajevo. Dobitnica Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva. Dva puta nagrađivana u Ljubljani za balete: Sokolj i Mirusa te Adam i Eva. Povratkom sa specijalizacije iz St.Petesburga, pored svoje scenske karijere, obnavlja rad baletskog studija pri Narodnom pozorištu Sarajevo, u kome je dugi niz godina radila kao šef i pedagog.

Ivica Šarić. NPS

Ivica Šarić je rođen u Kraljevoj Sutjesci. Srednje muzičko obrazovanje stekao je u Sarajevu, gdje je i diplomirao solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u klasi profesorice Brune Špiler. Godine 1974. postaje stalni član Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu, nastupajući od samog početka u manjim basovskim ulogama u većini predstava tadašnjeg opernog repertoara. Angažiran kao solista sarajevske Opere, uspješnim interpretacijama prvog faha basovskog repertoara, kako u matičnoj kući, tako i kao gost opernih kuća svih glazbenih centara u bivšoj Jugoslaviji, stiče status Prvaka Opere NPS.

Darko Lukić. NPS

Prof. dr. sc. Darko Lukić, rođen 1962. godine, teatrolog, pisac, mentor, trener i konzultant. Diplomirao je komparativnu književnost, filozofiju i teatrologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, magistrirao dramaturgiju na Fakultetu dramskih umjetnosti Univerziteta Umjetnosti u Beogradu, a doktorirao znanosti o umjetnosti – teatrologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Preddoktorski istraživački studij završio je na Tisch School of the Arts New York University kao Fulbrightov stipendist, a diplomirao je i kulturni menadžment na Evropskoj akademiji za kulturu i menadžment u Salzburgu. Stručno se usavršavao na Institutu za kazališnu antropologiju Sveučilišta u Copenhagenu, te kao stipendist francuskog Ministarstva kulture u rezidenciji Le Chertreuse u Avignonu i kao stipendist The British Councila u kazalištu Royal Court u Londonu. Bio je glavni urednik monografije Sarajevski balet 1950 – 1990. . Od 2018. živi u Njemačkoj odakle kao neovisni stručnjak radi u području umjetničkog obrazovanja i kulturne proizvodnje. Ekspert je u multidisciplinarnom ekspertnom timu za gradnju kapaciteta Kulturnih prijestolnica Europe.

Adema Pljevljak Krehić. NPS

Adema Pljevljak Krehić je solistica sarajevske Opere. Rođena je u Sarajevu, gdje je diplomirala na Muzičkoj akademiji, u klasi prof. Paše Gackić, u čijoj je klasi trenutno i viši asistent. 1998. odlazi na postdiplomski studij na Universität für Musik und Darstellende kunst

Graz u Austriji, a zatim i u Italiju. Dobitnica je druge nagrade na Internacionalnom takmičenju sakralne muzike u Rimu 2002. Nastupala je na brojnim koncertima u zemlji i van granica BiH.

Ejla Bavčić. NPS

Ejla Bavčić prvakinja je Drame Narodnog pozorišta. Diplomirala 1998. godine na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek gluma. U stalnom je angažmanu Drame Narodnog pozorišta Sarajevo od 1998. Od 2005. do 2007. je radila na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu kao saradnica iz prakse na predmetu Govor. Dobitnica je domaćih i regionalnih nagrada za ostvarene uloge.

Tamara Ljubičić. NPS

Tamara Ljubičić, je rođena 19. 2.1990. godine u Novom Sadu. Osnovnu i srednju baletsku školu završila je 2008. godine u Baletskoj školi Novi Sad u klasi Biljane Njegovan. Iste godine angažovana je u Baletu Srpskog narodnog pozorišta. Godinu dana kasnije dobiva angažman u ansamblu Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, a od 2016. godine je prva solistica Baleta. Sarađuje sa istaknutim domaćim, ali i gostujućim koreografima poput Vasilija Medvedeva, Davidea Bombane, Edwarda Cluga, Dinka Bogdanića i mnogih drugih.

Novoizabrani direktor NPS Dino Mustafić iznio je estetske i programske smjernice budućeg rada Narodnog pozorišta u godini kada se obilježava veliki jubilej sto godina rada i djelovanja Pozorišta, a cjelokupni program za umjetničku sezonu 2021/22 bit će obznanjen u oktobru mjesecu.

Umjetnički savjet zajedno sa umjetničkim direktorima pokušati će raditi na poboljšanju produkcije Kuće na obali.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.