SVEČANOST U ZENICI

Predstava „Sedam strahova“ pobjednica 20. festivala bh. drame

Nagrada "Adem Ćejvan" za životno djelo dodijeljena je istaknutom bosanskohercegovačkom glumcu Vladi Keroševiću

Fu. M.

Sa dodjele nagrada

Foto: BNP Zenica


Nakon odigranih sedam predstava u Takmičarskom programu 20. festivala bosanskohercegovače drame Zenica 2021. dodijeljene su festivalske nagrade u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Nagrada "Adem Ćejvan" za životno djelo 20 festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2021. dodijeljena je istaknutom bosanskohercegovačkom glumcu Vladi Keroševiću.

Predstave u okviru Takmičarskog programa 20 festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2021. je ocjenjivao Stručni žiri u sastavu: dramaturginja Asja Krsmanović (predsjednica), glumac Vahid Džanković (član) i reditelj Ivan Plazibat (član) i dodijelio je ukupno devet nagrada.

 • Nagrada i Tatjani Šojić

  Nagrada i Tatjani Šojić

  Foto: BNP Zenica


Nagrada za najbolju dramatizaciju dodjeljena je Emini Omerović i Selmi Spahić za predstavu "Sedam strahova". Glavnu nagradu Festivala bh. drame za najbolju predstavu u cjelini dobila je predstava "Sedam strahova" u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i 20. festivala bh. drame Zenica 2021, a nagradu za najbolju režiju je osvojila Selma Spahić za režiju predstave "Sedam strahova".

Nagradu za najbolje glumačko ostavrenje je osvojio Ermin Bravo za ulogu Besima u predstavi "Sedam strahova", a nagrade za najbolje glumice su dobile Gordana Boban i Tatjana Šojić za uloge u predstavi "Schindlerov lift".

Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca je dobio Davor Golubović za uloge u predstavi "Schindlerov lift". Nagrada za najbolju epizodnu ulogu dodjeljena je Erminu Sijamiji za ulogu u predstavi "To nikad nigdje nije bilo" i Snežani Vidović za ulogu u predstavi "Sedam strahova".

Nagradu "Radovan Marušić" za najbolje likovno oblikovanje predstave osvojile su Lejla Hodžić i Mirna Ler za kostim i scenografiju u predstavi "Sedam strahova".

 • Vlado Kerošević

  Vlado Kerošević

  Foto: BNP Zenica


Nagrada za najbolju scensku muziku dodijeljena je Leonardu Šariću i Nedimu Zlataru (Basheskia & Edward EQ) za muziku u predstavi "Sedam strahova", a nagradu "Antun Marinić" za najbolji scenski pokret dobio je Thomas Steyaert za predstavu "Sedam strahova".

Novinarski žiri Festivala je radio u sastavu: Velida Kulenović (predsjednica), Draženko Jurišić (član), i Berina Pašalić (članica). Nagrada Novinarskog žirija za najbolju festivalsku izvedbu je pripala predstavi "Sedam strahova" u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i XX festivala bh. drame Zenica 2021.

Žiri publike je radio u sastavu: Lejla Abazović (predsjednica), Nina Zablocki (članica) i Adis Kriko (član). Nagrada Žirija publike za najbolju predstavu je pripala predstavi "Sedam strahova" u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i XX festivala bh. drame Zenica 2021.

Nagradu za najbolju glumicu Festivala je dobila Jasmina Dedić-Ibrić za ulogu Izi u predstavi „Kreketanje“, a Nagradu za najboljeg glumca Ermin Bravo za ulogu Besima u predstavi "Sedam strahova".

 • Sa dodjele nagrada

  Sa dodjele nagrada

  Foto: BNP Zenica


Nakon Ceremonije dodjele nagrada, izvedena je predstava „Lijevo desno glumac“ autora Zijaha Sokolovića u čast nagrađenih, čime je okončano jubilarno dvadeseto izdanje Festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2021.

Sve programske aktivnosti Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i 20 festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2021. su se odvijale u skladu sa propisanim higijensko-epidemiološkim mjerama.

NA VRH

Podijeli članak na