KULTURA

Izvedbom komedije "Heroj nacije" otvorena Mostarska liska

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović kazao je da cijeli kolektiv te teatarske kuće diše za "Mostarsku lisku"

Izvedena predstava "Heroj nacije". Fena

Fena

23.9.2021

Premijerom predstave "Heroj nacije" Narodnog pozorišta Mostar (NPM) večeras je otvoreno 18. izdanje Međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska".

U osam dana trajanja festivala posjetitelji će imati priliku uživati u sedam kazališnih komada komediografskog žanra iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović kazao je da cijeli kolektiv te teatarske kuće diše za "Mostarsku lisku". Najavio je internacionalnu "Lisku" u budućnosti te je svim gostima poželio ugodnih sedam dana na festivalu.

Na otvaranju Međunarodnog festivala komedije publika je imala priliku pogledati premijernu izvedbu komada "Heroj nacije" u izvedbi Nardonog pozorišta Mostar.

Nakon "Heroja nacije" 24. septembra slijedi "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja", autora Ive Brešana, u režiji Nikole Pejakovića, nastala u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke.

Naredne večeri, 25. septembra, nastupa ansambl Hrvatskog narodnog kazališta Mostar s predstavom "Ja od jutra nisam stao", autorice Une Vizek, u režiji Dražena Krešića.

Nedjelja je rezervirana za nastup Kamernog teatra 55 iz Sarajeva i predstavu "Pozorište za početnike", autora Vedrana Fajkovića, u režiji Admira Glamočaka.

U ponedjeljak, 27. septembra, stiže ansambl kazališta Planet Art Zagreb, a predstavit će se s komedijom "Ritina škola", autora Willy Russella, u režiji Marka Torjanaca.

Izvedba predstave "Sakati Bili sa Inišmana", autora Martina Mcdonagha, u režiji Predraga Štrbca, nastala u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica održat će se u utorak, 28. rujna, a posljednje večeri natjecateljskog dijela festivala, 29. septembra stižu gosti iz Srbije - Kruševačko pozorište, s predstavom "Čekajući Godoa", autora Samuel Becketta, u režiji Vladimira Popadića.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.