FESTIVAL KOMEDIJE

Dugotrajnim aplauzom ispraćeni s velike scene: "Male liske" Slađani Zrnić i Željku Erkiću

Oni su u okviru druge večeri Festivala komedije „Mostarska liska“ izveli komad „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, koju je prema kultnom tekstu Ive Brešana, režirao Nikola Pejaković

Ansambl predstave. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

24.9.2021

Dugotrajnim aplauzom s Velike scene Narodnog pozorišta Mostar (NPM) večeras su ispraćeni glumci Narodnog pozorišta RS iz Banje Luke Željko Erkić, Željko Stjepanović, Ljubiša Savanović, Aleksandar Stojković, Vladimir Đorđević, Slađana Zrnić, Nataša Perić i Danilo Kerkez.

Oni su u okviru druge večeri Festivala komedije „Mostarska liska“ izveli komad „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, koju je prema kultnom tekstu Ive Brešana, režirao Nikola Pejaković.

- Čini mi se da je, nakon sloma socijalističkog sistema i nestanka same države Jugoslavije, ponovo došlo ono vrijeme kada je Brešanov Hamlet postao idealan tekst za postavljanje na scenu. Nakon Drugog svjetskog rata, 1945. godine, kada su polupismene horde seljaka i proletera u nastajanju zgrabile rukovodeća mjesta i funkcije u novoj državi, stvoreni su, kao u nekom hemijskom eksperimentu, idealni uslovi za nastajanje ove priče, priče. Čekali do sljedećeg rata i njegovog kraja, 1995. godine, kada su opet, slomom jednog sistema, stvoreni isti uslovi, opet su se grupe gologuzana i primitivaca uhvatile u političko kolo i zauzele ministarstva i osvojile vlast -riječi su Pejakovića.


Ansambl predstave. M. Smajkić

Nagrade „Mala liska“, koje se, tradicionalno, na ovom Festivalu svake večeri nakon odigrane predstave dodijeljuju za glumačko umijeće pripale su Slađani Zrnić i Željku Erkiću.

U konkurenciji Festivala preostale su četiri predstave koje će se boriti za nagrade „Velika liska“, a sutra će biti izveden komad "Ja od jutra nisam stao" rađena u produkciji HNK-a Mostar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.