100. GODIŠNJICA

U Narodnom pozorištu Sarajevo organiziran sastanak direktora bh. pozorišta

Dogovoren je sljedeći susret prilikom teatarske smotre "Tuzlanski pozorišni dani"

Prilikom susreta. NPS

Piše: Fu. M.

1.10.2021

U povodu obilježavanja stote godišnjice Kuće na Obali na inicijativu direktora Narodnog pozorišta Sarajevo Dine Mustafića, danas je upriličen sastanak direktora bosanskohercegovačkih pozorišta. Na sastanku su prisustvovali: Miroljub Mijatović direktor BNP Zenica, Srđan Knjeginjić direktor Pozorišta Prijedor, Ivan Vukoja ravnatelj HNK Mostar, Almir Mujkanović direktor NP Mostar, Mirza Ćatibušić direktor NP Tuzla i Dino Mustafić direktor NPS.

U razgovoru je istaknuta potreba za intezivnijom međusobnom saradnjom i razmjenom umjetničkih sadržaja institucionalnih pozorišta Bosne i Hercegovine. Također, dogovoreno je Koordinaciono tijelo koje će okupiti umjetnička vodstva pozorišta svih bosanskohercegovačkih pozorišta koje će raditi na zajedničkoj platformi međusobne produkcione i autorske saradnje, prezentacije bh predstava u regionu i inostranstvu, ustanovljavanju kriterija i procedura festivalskih selekcija i podizanju tehničko-organizacionog standarda svih bosanskohercegovačkih pozorišnih festivala.

Dogovoren je sljedeći susret prilikom teatarske smotre "Tuzlanski pozorišni dani" kada će biti pozvani svi profesionalni teatri iz Bosne i Hercegovine da se priključe ovoj inicijativi. U jubilarnoj sezoni Narodnog pozorišta svi bosanskohercegovački teatri će u čast stogodišnjeg života i rada Narodnog pozorišta gostovati u Sarajevu sa svojim najboljim predstavama. I Narodno pozorište Sarajevo će ovim povodom predstaviti svoju recentnu produkciju u svim teatarskim centrima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.