GALERIJA ZVONO

Otvorena izložba Vanje Sokolovića

Izložba i performans „Sonus Visualis“, što na latinskom znači „vizualni zvuk“

„Umjetnost X“ predstavlja ukrštanje vizuelnog i zvučnog u jednu cjelinu. N. Novaković

N. N.

13.10.2021

Samostalna VAX (Vanja Art X) – Vanje Solakovića, pod nazivom „Sonus Visualis“, otvorena je u galeriji „Zvono“ koja se nalazi u prostoriji galerije „Charlama depot“ u Skenderiji. 

Izložba i performans „Sonus Visualis“, što na latinskom znači „vizualni zvuk“, je ujedinjenje umjetnikove autentične likovne umjetnosti, izloženih ekspresivnih crteža i muzičkog performansa, u obliku jam sessiona (Improviziranog muziciranja). 

„Umjetnost X“ predstavlja ukrštanje vizuelnog i zvučnog u jednu cjelinu, ali i u zaseban kombinovani medij.

Na taj način, umjetnik Vanja Solaković prezentirao je jednu vrstu posebnog, ali na svoj način i praiskonskog rituala, čiji je konačni cilj pronalazak čiste artističke niti, kroz ogoljene impulse, koji diktiraju slijed zbivanja samog performansa.

 U muzičkom performansu su učestvovali Jan Delić (bubnjevi), Alem Brka (bas gitara) i Vanja Solaković (Električna gitara). 

Likovni dio izložbe, sastoji se od kolekcije crteža, kojima su prikazani originalni umjetnikovi simboli i totemi, izrazito organske forme. Također, izložene su skice i „brzi crteži“, kao zapis umjetnikovog ekspresivnog impulsivnog djelovanja na papiru.Vanja Solaković je magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajavu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.