100 GODINA NPS-A

U Sarajevu održana premijera "Protekcije" u režiji Kokana Mladenovića

Reprize su na repertoaru u petak i subotu, 22. i 23. oktobra u 19 sat i 30 sati

Piše: L. K. P.

21.10.2021

U Narodnom pozorištu Sarajevo (NPS) večeras je održana premijera dramske predstave “Protekcija” - Avaz
U Narodnom pozorištu Sarajevo (NPS) večeras je održana premijera dramske predstave “Protekcija” - Avaz
Reditelj Kokan Mladenović - Avaz
Emir Fejzić i Amila Terzimehić - Avaz
Aida Čorbadžić - Avaz

U Narodnom pozorištu Sarajevo (NPS) večeras je održana premijera dramske predstave “Protekcija” po motivima teksta Branislava Nušića, u režiji Kokana Mladenovića. Iz NPS-a je još prije dva dana stiglo saopćenje da su sve karte za premijeru rasprodate i da za ovo ostvarenje vlada veliki interes.

Ovom premijerom Narodno pozorište Sarajevo obilježilo je stogodišnjicu postojanja i svečano otvorilo pozorišnu sezonu 2021/2022.

Stogodišnjica pozorišta obilježava se u okviru manifestacije “Dani evropskog naslijeđa u Federaciji”.

Prema riječima reditelja Kokana Mladenovića, "Protekcija" će biti nova hit predstava koju će publika gledati uz smijeh, ali i gorčinu. Tragično je to što se afere o kojima je Nušić pisao u ovoj komediji mogu prepoznati i u političkoj svakodnevnici, kako Bosne i Hercegovine, tako i regiona.

Milena Bogavac, koja potpisuje adaptaciju teksta i songove, poručila je da je ovaj komad važno pogledati, jer je hrabar u nazivanju društvenih anomalija pravim imenima i njihovom beskompromisnom izdvajanju. Prema njenim riječima, hrabrost je najvažniji adut Nušićevog komediografskog opusa.

Dramaturgiju za predstavu “Protekcija” potpisuje Džejna Hodžić, kompozitorica je Irena Popović Dragović, za scenografsko rješenje je zadužena Marijela Hašimbegović, saradnica za scenski pokret je Amila Terzimehić, a kostimografkinja Lejla Hodžić.

U predstavi igraju: Ermin Sijamija, Belma Salkunić, Amina Begović, Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Merima Lepić Redžepović, Dino Bajrović, Mirvad Kurić, Mona Muratović, Aldin Omerović, Emina Muftić, Amar Čustović i Mak Čengić, i muzičari Naomi Druškić, Lucija Mesarek i Dario Kos.

 Reprize su na repertoaru u petak i subotu, 22. i 23. oktobra u 19 sat i 30 sati.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.