GOSPOĐICA JULIJA

Haris Pašović režira predstavu u privatnom pozorištu Madlene Cepter u Beogradu

Jedna žena ulaže već 24 godine privatna sredstva u nekomercijalno pozorište, ističe bh. reditelj

Haris Pašović i Madlena Cepter. Facebook

Piše: L. S. R.

29.10.2021

Večeras će u pozorištu "Madlenianum" u Beogradu premijerno biti izvedena predstava "Gospođica Julija" u režiji Harisa Pašovića, a prema djelu Augusta Strindberga. Zanimljivo de je "Madlenianum", kako Pašović ističe,najveće evropsko privatno pozorište.

- Madlena  Cepter (Zepter) napravila je najveće evropsko privatno pozorište, koje ima dramu, operu i balet. Pozorište "Madlenianum" u Beogradu, Madlena je osnovala 1997. U izuzetno teško doba za sve, pa tako i za umjetnike. Madlena je stala uz umjetnike riječima: "Umjetnost prave ljudi, stvaraoci sa idejama koje traže prave uslove." i počela da ulaže svoj novac u ovaj ogroman kulturni projekt. 


Plakat predstave. Promo

U vrijeme kad države smanjuju ionako mizerna ulaganja u kulturu, kada mnoga pozorišta jedva preživljavaju, jedna žena ulaže već 24 godine privatna sredstva u nekomercijalno pozorište! "Madlenijanum" nije brodvejski tip pozorišta ili teatar, koji pravi komedije sa dva ili tri glumca da bi mogao sa se isplati. Skala veličina predstava u "Madlenijanumu" je kao u narodnim pozorištima - poručio je Pašović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.