AKADEMSKI SLIKAR

Safet Zec: Portret u sjećanje na glumca Dragana Jovičića

Godišnjica smrti istaknutog bosanskohercegovačkog glumca i prvaka Drame Kamernog teatra 55 u Sarajevu Dragana Jovičića bit će obilježena u četvrtak, 6. novembra

Safet Zec. Agencije

L. K. P. / Fena

2.11.2021


Safet Zec, bosanskohercegovački akademski slikar čiji će portret glumca Dragana Jovičića biti otkriven u Kamerenom teatru 55 u Sarajevu povodom godišnjice glumčeve smrti, kaže da je to najmanje što su on i Fondacija "Ivanka i Safet Zec" željeli i mogli učiniti iz poštovanja prema velikom čovjeku i umjetniku. Željeli su ujedno ostaviti sjećanje na njega u teatru za koji je bio duboko vezan.

U kratkoj izjavi za Fenu, Zec se sjetio prijateljstva s Jovičićem čija smrt je bila šokantna ne samo kao odlazak prijatelja i velikog umjetnika glume već i zbog uzroka. Prijateljstvo je započelo u Mostaru s "divnom predstavom Derviš i smrt" u kojoj je Jovičić igrao Ahmeda Nurudina, sjeća se slikar čija je postavka trodimenzionalne velike scenografije za tu izvedbu bila "predivna" prema Jovičićevoj impresiji.

Godišnjica smrti istaknutog bosanskohercegovačkog glumca i prvaka Drame Kamernog teatra 55 u Sarajevu Dragana Jovičića bit će obilježena u četvrtak, 6. novembra, najavljeno je iz tog teatra.


Dragan Jovičić. Agencije

Osim prigodnog programa njemu u čast, bit će otkriven i portret čiji je autor Safet Zec. Portret je ujedno poklon ovom teatru.

Dragan Jovičić je na sceni Kamernog igrao u 33 premijere i 1001 reprizi u brojnim predstavama. Također je bio direktor teatra od 2012. do 2015. godine.

Dobitnik je brojnih glumačkih priznanja i nagrada, između ostalih i “Šestoaprilske nagrade” grada Sarajeva za doprinos umjetnosti teatra te Zlatnog lovorovog vijenaca za najboljeg glumca na 35. MESS-u.

Vijest da je preminuo na klinici Podhrastovi u Sarajevu, gdje je liječen od posljedica infekcije koronavirusom, osvanula je 6. novembra prošle godine.

Tužna obavijest duboko je potresla bosanskohercegovačku kulturnu scenu, kao i brojne druge poklonike umjetnosti, građane Sarajeva koji su Jovičića cijenili i kao čovjeka te voljeli njegove umjetničke izvedbe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.